Serbia sărbătoreşte 800 de ani de autocefalie

Un articol de: Pr. Ioan-Aurelian Marinescu - 06 Ianuarie 2019

În perioada 10-14 decembrie 2018, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad a avut loc un simpozion științific cu prilejul împlinirii a 800 de ani de la Autocefalia Bisericii Ortodoxe din Serbia (1219-2019), informează www.spc.rs și www.autocephaly.pbf.rs.

Evenimentul, aflat sub patronajul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, a fost dedicat momentului obținerii indepen­denței de către Biserică și a contribuției de opt secole a Bisericii Ortodoxe Sârbe la istoria, teologia și cultura acestui popor. Întâlnirea științifică a reunit mai mult de 100 de renumiți cercetători din Serbia și din întreaga lume, cu scopul conștien­tizării de către întreaga comunitate științifică a sensului actual al Creștinismului Ortodox din Serbia și din afara ei.

Potrivit www.ortodox.md, autocefalia Bisericii Ortodoxe Sârbe este legată de înscăunarea, în 1219, a Sfântului Sava ca Arhiepiscop Primat al Bisericii Ortodoxe din Serbia, recunoașterea autocefaliei fiind dată de Patriarhul Ecumenic Manuel I Charitopoulos. În 1766, ea a fost însă pierdută pentru mai bine de 100 de ani. Abia după dobândirea independenţei naţionale din 1878, Patriarhul Ecumenic Ioachim al III-lea a oferit, la 4/16 mai 1879, actul de autocefalie Mitropolitului Mihail de Belgrad.