Seria de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”, la Zalău
O nouă întâlnire în cadrul seriei de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”, organizate de Episcopia Sălajului, a avut loc joi, 10 decembrie, în sala Dialoguri Europene a Centrului de Cultură și Artă a județului Sălaj din Zalău. La această ediţie a participat ca invitat academicianul prof. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul universității clujene „Babeș-Bolyai”, care a susținut conferința cu tema „Reforma religioasă și românii transilvăneni”.
Episcopia Sălajului, în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, organizează seria de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”. Organizatorii își propun să invite personalități din diverse zone ale cunoașterii: teologie, istorie, educație, demografie, psihologie, sociologie, medicină, bioetică ș.a.
O nouă întâlnire în cadrul seriei de conferințe „Glasul Bisericii în cetate”, organizate de Episcopia Sălajului, a avut loc joi, 10 decembrie, în sala Dialoguri Europene a Centrului de Cultură și Artă a județului Sălaj din Zalău, în prezenţa Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului, a părinţilor consilieri din cadrul eparhiei, preoţi şi a unui numeros public.
La această ediţie a seriei de conferințe „Glasul Bisericii în cetate” a participat ca invitat academicianul prof. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul universității clujene „Babeș-Bolyai” care a susținut conferința cu tema „Reforma religioasă și românii transilvăneni”.
Academicianul Ioan-Aurel Pop este doctor în istorie din anul 1989 având ca temă de cercetare „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI". Din 1993 deține funcția de director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca. Între 1994-1995 a fost director al Centrului Cultural Român din New York. În anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române. Începând cu anul 2012, este rectorul Univeristăţii „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Prima întâlnire din această serie a avut loc în data de 15 octombrie, iar cu acest prilej, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a susținut comunicarea „Biserica Ortodoxă Română – istorie și actualitate, realizări și provocări”. A urmat, pe 12 noiembrie, conferinţa susţinută de președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, pe tema Omul postmodernității, peregrin între pământ și eternitate sau o pledoarie pentru o antropologie teologic trinitară”.
Seara culturală de la Zalău a continuat la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” cu un concert de colinde. Au interpretat colinde grupul Liceului de Artă „Ioan Sima” din Zalău, coordonați de profesorii Titus Câmpean și Rodica-Pop Seling, interpretul de muzică populară Flaviu Pop, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. În această perioadă, premergătoare a sărbătorii Nașterii Domnului, corala Armonia desfășoară un turneu național, prilej cu care a colindat şi la Zalău.