„Serile patrimoniului”, la Timișoara
Miercuri, 23 ianuarie, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Timiș a dat startul pe anul 2019 noii ediții a programului cultural „Serile patrimoniului”.
„Scopul nostru a fost acela de a face ca publicul din Timișoara să cunoască poveștile zonei și să își dea seama că patrimoniul - fie că vorbim despre cel arhitectural, arheologic, industrial sau chiar gastronomic - nu este o chestiune abstractă, care nu îi privește decât pe specialiștii din domeniu. Dimpotrivă, este un bun al nostru, al tuturor, parte a identității noastre, și deci suntem datori să îl cunoaștem și să îl protejăm. Proiectul «Serile patrimoniului» s-a bucurat de un mare succes anul trecut, am putea spune chiar neașteptat, fapt pentru care am decis să îl continuăm și în 2019”, a transmis Victor Bunoiu, consilier în cadrul DJC Timiș.
Subiectul primei întâlniri din acest an a fost „Începuturile stăpânirii habsburgice în Banat - imaginea cartografică a provinciei”. A conferențiat istoricul Josef Wolf de la Institutul de Istorie şi Geografie Regională a Şvabilor Dunăreni din Tübingen. Întâlnirea a fost precedată de un tur ghidat în expoziția „Hartă şi teritoriu. România în cartografia europeană, sec. XV-XIX”, de la Muzeul Banatului. „Începuturile stăpânirii habsburgice în Banat sunt strâns legate de percepţia schimbată a administraţiei centrale şi provinciale a spaţiului geografic şi teritorial-politic.
Cartografierea ţării a constituit un element esenţial al practicii de guvernare. În centrul atenţiei stă procesul de cunoaştere a spaţiului luat în stăpânire, de către militari, administraţie, topografi şi ingineri în perioada timpurie a stăpânirii habsburgice (1716-1739). O atenţie deosebită este acordată primei hărţi topografice manuscrise a Banatului (1717), aflată în colecţia dr. Ovidiu Şandor, şi hărţii generale manuscrise elaborată în anii 1723-25 (aşa-numita Hartă a lui Mercy)”, a menționat istoricul Josef Wolf.