Sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoțească la Sibiu
În Sala „Spiridon Cândea” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc marți, 5 martie, sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoțească din Arhiepiscopia Sibiului. La examen au fost înscriși 10 candidați din Arhiepiscopia Sibiului.
Candidații care s-au înscris la acest examen au avut de susținut un test psihologic, o probă scrisă pentru verificarea cunoștințelor de Teologie Dogmatică, Teologie Liturgică și Teologie Pastorală, precum și o probă orală pentru verificarea cunoștințelor din mai multe discipline de studiu teologic și administrație parohială. Pentru pregătirea acestui examen, candidații au avut la dispoziție o programă cu subiectele propuse pentru această sesiune, precum și bibliografia aferentă.
Comisia de evaluare a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu și din consilieri ai Arhiepiscopiei Sibiului.
„Cei zece candidați înscriși la această sesiune a examenului de capacitate preoțească sunt tineri absolvenți ai cursurilor de licență în Teologie, de master sau chiar de doctorat. Aceștia au susținut testul de evaluare psihologică, apoi examenul scris din Teologie Dogmatică, Misiune și Pastorală, la care au avut de tratat un subiect legat de lucrarea Duhului Sfânt în Biserică, cea mai importantă lucrare din cadrul cultului Bisericii Ortodoxe. Examenul s-a încheiat cu probele orale la care candidații au avut de răspuns la întrebări din Liturgică practică, Omiletică, Catehetică, Drept și administrație bisericească”, ne-a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
Începând cu această sesiune a examenului de capacitate preoțească, candidații pentru posturile vacante de preoți parohi în Arhiepiscopia Sibiului vor susține și examenul teoretic pentru hirotesia întru duhovnic. La această sesiune, cei zece candidați au susținut și acest examen teoretic, iar după hirotonia întru preot vor primi și hirotesia întru duhovnic.
Examenul de capacitate preoțească este valabil doi ani pentru candidații care vor obține media peste nota nouă și un an pentru cei care vor obține media generală sub nota nouă. Acest examen este obligatoriu pentru teologii care vor să se ocupe un post vacant de preot paroh în Arhiepiscopia Sibiului.