Sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 11 Octombrie 2023

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc marți, 10 octombrie, sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească pentru teologii din Arhiepiscopia Sibiului care doresc să intre în cler. 

La sesiunea de toamnă a examenului de capacitate s-au înscris șase candidați din Arhiepiscopia Sibiului, care au susținut o probă scrisă și o probă orală pentru a li se verifica atât cunoștințele teologice, cât și cele de administrație parohială, informează Mitropolia Ardealului. 

Comisia de evaluare a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar subiectele au fost alese din tematica aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

„Sesiunea de toamnă a acestui examen a început cu o testare psihologică susținută de toți candidații, apoi a fost urmată de examenul scris. În cadrul examenului scris, care cuprinde cunoștințe misio­nar-pastorale și dogmatice, Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Lau­rențiu, președintele comisiei de examinare, a decis ca subiectul tratat să fie unul care se referă la impor­tanța Sfintei Liturghii pentru preotul slujitor și pentru drept-­cre­din­cioșii creștini, în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și totodată al Anului comemorativ al cântăreților bise­ri­cești. Examenul a continuat cu o examinare orală pentru disciplinele Teologie liturgică, Catehetică, Omiletică și administrație bisericească”, a spus consilierul cultural al Arhi­episcopiei Sibiului, pr. lect. dr. Emanuel Tăvală.

Candidații care vor obține media finală peste nota 7 se vor putea înscrie în perioada următoare la concursurile de ocupare a posturilor vacante de preot paroh în Arhiepiscopia Sibiului. Examenul de capacitate preoțească este valabil doi ani pentru cei cu media peste nota 9 și un an pentru cei cu media între notele 7 și 9.