Sever Bocu, comemorat la filiala din Timișoara a Academiei Române

Sever Bocu, comemorat la filiala din Timișoara a Academiei Române
Un articol de: Pr. Marius Mircia - 21 Noiembrie 2024

Academia Română - filiala Ti­mi­șoara, Biblioteca Academiei Române - filiala Timișoara, în colaborare cu Uniunea Ziariștilor Profe­sioniști din România - filiala „Valeriu Braniște”-Timiș și Biblioteca Jude­țeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, au organizat marți, 19 noiembrie, simpozionul științific cu tema „150 de ani cu Sever Bocu”.

Cu acest prilej, a fost lansat volumul „Sever Bocu. Drumuri și răscruci”, publicat în 2024 la Editura David PrestPrint din Timișoara. Moderatorul întâlnirii a fost conf. dr. Ion David, coordonatorul Bibliotecii Academiei Române - filiala Timi­șoara. 

Simpozionul s-a deschis cu alocu­țiunea academicianului Dan Dubină, președintele filialei Timișoara a Academiei Române. În continuare, a fost proiectat filmul documentar „Un destin zbuciumat. Sever Bocu”, realizat de Vasile Bogdan, o pro­ducție a Televiziunii Române - Studioul Timișoara. Filmul, distins cu premiul pentru cel mai bun documentar la „Tele Vest 99”, a adus în prim-plan aspecte esențiale ale vieții celui comemorat.

Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, la această manifestare științifică, preotul Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a subliniat contribuția esențială a lui Sever Bocu la reînființarea Mitropoliei Banatului și a Universității de Vest din Timișoara.

„Academia Română, filiala Timi­șoara, l-a comemorat în aceste zile pe Sever Bocu, care, în perioada interbelică, a avut un rol foarte important în viața bisericească, culturală, politică și socială a Banatului. El a rămas în istoria Banatului ca unul dintre cei mai importanți luptători pentru reînființarea unei episcopii sau mitropolii la Timi­șoara. Demersurile clericilor și intelectualilor bănățeni în scopul reactivării scaunului episcopal al Timi­șoarei au durat mai mulți ani, unii fiind de părere că Episcopia de la Caran­sebeș trebuia mutată la Ti­mișoa­ra. Sever Bocu s-a opus acestei inițiative și a susținut cu tărie că Episcopia Caransebeșului a avut, are și trebuie să aibă, pe mai departe, un rol important în viața bisericească a românilor din așa-numita graniță bănățeană, fapt pentru care nu trebuie mutată la Timi­șoara. În Timi­șoara, spunea el, «trebuie o episcopie nouă, o restaurație a vechiului scaun episcopal și mitropolitan și nu o translație» și, până la urmă, dorința lui s-a împlinit. (...) Pentru activitatea sa bisericească, socială și politică, fostul ziarist, economist, director de bancă, primar al Lipovei, deputat și ministru, Sever Bocu a fost însă arestat în anul 1950 de autoritățile comuniste și închis în lagărul de la Sighetu Marmației. Trebuie subliniat că el nu a fost judecat niciodată. A fost închis pe nedrept, nevinovat, pentru că era unul dintre cei mai importanți oameni politici ai vremii, cu un cuvânt foarte greu în fața românilor bănățeni”, a spus părintele vicar Ionel Popescu.

Comunicările științifice prezentate au evidențiat personalitatea și activitatea lui Sever Bocu.