Şezătoarea „Dor de satul strămoşesc” în Parohia Galşa, Arhiepiscopia Aradului

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 25 Mai 2019

Parohia Galşa din Protopopiatul Lipova, la iniţiativa parohului Adorian-Lucian Trif, a organizat o șezătoare, eveniment care a avut titlul „Dor de satul strămoșesc" și care se încadrează în tematica „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”.

„Dorinţa preotului a fost de a aduce în mijlocul comunităţii parohiale tradiții și meșteșuguri uitate, rețete culinare vechi, povești cu iz de odinioară, dansul popular specific Galşei (Rara de la Galşa) și bucuria de a fi împreună și de a conștientiza importanța strămoșilor noștri reflectată în prezent, prin moștenirea spirituală pe care ne-au lăsat-o”, conform organizatorilor. 

La acest eveniment au participat invitaţi de onoare, precum preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, primarul comunei Șiria, Bot Valentin, profesori şi învăţători, reprezentanţi ai comunităţilor maghiare şi germane din localitate. Manifestarea a inclus „obiectele pline de povești, meşteşugite cu trudă și dragoste, împletite armonios și trainic dintr-un trecut fără de care nu am fi avut prezentul! A fost o bucurie care nu-și găsește rostirea în cuvinte! Iar dacă toate-or fi bune ş-om fi sănătoși, ne-om vedea și la anu'!” a spus parohul Adorian-Lucian Trif.