Sfânta Liturghie la Catedrala istorică din Baia Mare

Un articol de: Andrei Fărcaş - 20 Feb 2024

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit duminică, 18 februarie, Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Baia Mare, numită Catedrala istorică, deoarece a fost Catedrală Episcopală mai bine de 10 ani, după reînfiinţarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi catedrala în care a fost instalat, ca primul Episcop, vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, dirijat de Gabriela Cînţa.

Despre Evanghelia duminicii a vorbit pr. conf. dr. Radu Preda, de la Facultatea de Teologie din Cluj‑Napoca, care a subliniat importanţa modelului de evlavie al femeii cananeence: „Trăim într‑o epocă de renaştere religioasă, dar şi de renaştere drăcească a unei magii, a fraierelii. (...) Şi de aceea, luaţi de la cananeeancă modelul, exemplul evlaviei luminate, a evlaviei inteligente, care nu confundă miracolul cu hocus‑pocus, Biserica fiind sediul libertăţii şi al realismului”.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a distins corul parohiei, care are un secol de existenţă, şi pe dirijoarea acestuia, Gabriela Cînţa, cu Medalia „Justinian Arhiepiscopul”.