Sfânta Liturghie misionară la Parohia Bohotin

Un articol de: Iulian Andrei - 06 Decembrie 2018

Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” - Bohotin a găzduit în ziua de 4 decembrie întâlnirea Cercurilor misionare din Protopopiatul 2 Iaşi, ce a avut tema „Preotul paroh, delegatul episcopului în parohie - slujire pastorală şi misionară”. A fost prima din şirul celor trei Sfinte Liturghii cu scop misionar care, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei, vor avea loc în luna decembrie în Protopopiatul 2 Iaşi. Şaptesprezece preoţi din diferite cercuri misionare ale Protopopiatului 2 Iaşi au slujit împreună, din sobor făcând parte şi părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi părintele protopop Marius Daniel Profir.

La Chinonicul Sfintei Liturghii, copiii de la şcoala cu clasele I-VIII din Bohotin, coordonaţi de profesorul Cosmin Lercă şi învăţătorul Vasile Rotaru, au deschis sezonul colindelor cu un concert impresionant. Fiecare dintre copii a primit un mic cadou, prin grija domnului Marius Vişan. Părintele Marian Timofte a accentuat în prezentarea făcută rolul preotului ca delegat al chiriarhului locului în parohia unde i s-a încredinţat slujirea, în virtutea harului preoţiei primit prin mâinile arhiereului: „Preoţia este cel mai mare dar pe care Dumnezeu l-a dat oamenilor şi, în acelaşi timp, este cel mai mare semn al dragostei lui Hristos. Este firesc ca un preot, dacă are posibilitatea de a ajuta, să o facă. Dar nu trebuie să devină acesta singurul său ţel. Lucrarea cea mai importantă a Bisericii şi a preotului şi episcopului trebuie să rămână lucrarea pastorală, misionară, în care sunt incluse: învăţarea şi mărturisirea dreptei credinţe, să aducă jertfă lui Dumnezeu prin săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii în Sfânta Biserică şi a celorlalte Sfinte Taine. El trebuie să îndrume şi să conducă şi să povăţuiască poporul lui Dumnezeu spre Împărăţia lui Dumnezeu, spre mântuire (...).”

Un alt îndemn al părintelui vicar administrativ a fost adresat credincioşilor parohiei, care trebuie să urmeze sfaturile şi îndrumările „preotului care este rânduit aici de către episcopul locului, prentru că preoţia este validă şi legitimă doar dacă este săvârşită de către un preot aflat în comuniune cu ierarhul locului şi cu ceilalţi preoţi din Biserica Ortodoxă. La rândul său, episcopul este canonic, adică legiuit, dacă este în comuniune cu Sfântul Sinod, adică cu ceilalţi episcopi canonici din Biserica locală şi apoi din Biserica Universală. Şi dumneavoastră urmaţi sfaturile şi îndemnurile părintelui duhovnicesc din parohie şi părintele acesta urmează sfaturile şi îndemnurile episcopului, care, în cazul nostru, este Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Teofan”.

La final, părintele protopop Marius Daniel Profir a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat importanţa acestui moment misionar şi faptul că luna acesta vor mai fi două astfel de întâlniri: „Nu este un element de noutate desăvârşită, pentru că noi, preoţii, în cadrul cercurilor misionare, avem această obişnuinţă, de a ne întâlni în slujire. Şi credincioşii ar trebui să ia exemplu de la preoţi. Dacă preoţii sunt în unitate, se ajută unii pe alţii, sunt alături unii de alţii, se sprijină, îşi fac timp pentru fraţii lor preoţi în lucrarea pe care o săvârşesc, şi credincioşii sunt chemaţi acelaşi lucru să îl împlinească. Astfel are loc împlinirea comuniunii. Putem împlini puţine lucruri singuri, dar putem împlini multe dacă ne adunăm mai mulţi, şi credincioşi şi preoţi. Avem şi cuvântul Mântuitorului care spunea că Acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor”.

În biserica parohială, a urmat apoi dezbaterea pe marginea temei susţinute de părintele vicar administrativ, fiecare dintre preoţii participanţi având prilejul să-şi exprime opinia cu privire la situaţii cu care s-au confruntat în parohiile lor.