Sfântă Liturghie săvârşită la finalul celei de-a II-a ediţii a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi
În ultima zi a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi, ce s-a desfăşurat în perioada 26-30 septembrie în capitala Moldovei, a fost oficiată şi Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în sobor numeros de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Maistorii Artei Psaltice” din Atena, Grecia, şi Grupul psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iaşi a continuat sâmbătă, 29 septembrie 2018, cu lansarea cărţii „Chinonicarul Vechilor Dascăli”, o colecţie de muzică psaltică în limba română ce conţine exclusiv chinonice ale vechilor compozitori din perioada bizantină şi postbizantină, exighisite în noua notaţie de către Hurmuz Hartofilax. Evenimentul a avut loc în Sala „Sinaxar” din cadrul Muzeului Mitropolitan din Iaşi.
Traducerea în limba română a cărţii a fost asigurată de Adrian Sîrbu, preşedintele Asociaţiei culturale „Byzantion” şi director artistic al Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi, în colaborare cu Irina Cusnir. Lucrarea face astfel accesibil tuturor psalţilor din România un repertoriu pe cât de vechi şi complex, pe atât de necesar la fiecare slujbă a Sfintei Liturghii, urmărindu-se prin aceasta încurajarea practicării în strana românească a acestui gen compoziţional.
La final, Grupul psaltic „Byzantion”, împreună cu cei prezenţi în sală, a intonat una din lucrările din volumul lansat în această zi, Chinonicul zilei de sâmbătă.
Ropote de aplauze pentru prestaţia Ansamblului de muzică veche sacră „Sirin” din Rusia
Ziua de sâmbătă a continuat la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi cu un concert de muzică veche bisericească slavonă, susţinut de Ansamblul de muzică veche sacră „Sirin” din Moscova. Repertoriul, alcătuit din cântece interpretate fără acompaniament instrumental, dar şi cântece acompaniate de caterincă (minavet), a constat în cântări bisericeşti, stihuri duhovniceşti - stil vechi de muzică bisericească din folclor şi muzică bisericească contemporană. Prezentatorul evenimentului a fost pr. Bogdan Ţifrea, redactor-şef al studioului Radio TRINITAS din Iaşi.
Membrii Ansamblului de muzică veche sacră „Sirin” au încântat auditoriul ieşean timp de două ore, stârnind la final ropote de aplauze.
Ansamblul „Sirin” a fost fondat în 1989 de Andrey Kotov. Ansamblul a reprezentat Biserica Rusă şi muzica duhovnicească de inspiraţie folclorică în turnee mari în Rusia şi Europa, câştigând şi fiind recunoscută la multe concursuri corale. „Sirin” a luat parte la primul Simpozion European pentru Muzică Corală în Ljubliana, Simpozionul Mondial de Muzică Corală de la Rotterdam, a susţinut concerte la diferite festivaluri cum ar fi Festivalul de la Thoronet, Festivalul din Vechiul Lyon (Franţa), Musica Sacra din Marktoberdorf (Germania), Festivalul Coral Internaţional din Cork (Irlanda), Festivalul de Muzică Sacră din Fribourg (Elveţia), Festivalul de Muzică Sacră din Fez, Festivalul de Crăciun din Bangkok (Thailanda), Europalia (Belgia), şi multe altele. De asemenea, reprezentaţiile Ansamblului „Sirin” au fost incluse în programul de sărbătorire a 2000 de ani de creştinism la Ierusalim.
Pe lângă activitatea cu ansamblul, Andrei Kotov duce o intensă activitate pedagogică, continuă să lucreze cu grupuri folclorice. Printre muzicieni, el este considerat un „maestru al sunetului”. Este un cunoscător fin a muzicii spirituale, folclorice şi medievale, având o vastă experienţă de colaborare cu muzicieni etno-jazz, compozitori şi interpreţi de muzică contemporană, unindu-i pe toţi în jurul unei idei comune.
„Vor fi scoase la iveală foarte multe dintre păcatele creştinilor şi, în special, ale noastre, ale preoţilor”
Ieri, în ultima zi a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi, a fost oficiată Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în sobor numeros de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Maistorii Artei Psaltice” din Atena, Grecia, şi Grupul psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
După citirea pasajului evanghelic, părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor şi preşedintele festivalului, a ţinut un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi, în care a făcut referire la final şi la Referendumul pentru familie, ce va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie: „Un lucru care se va întâmpla zilele acestea, înainte de Referendum, este acela că vor fi scoase la iveală foarte multe dintre păcatele creştinilor şi, în special, ale noastre, ale preoţilor. Se va vorbi despre maşinile noastre, despre vilele noastre, despre salariile noastre, despre felul în care ne îmbrăcăm, despre ciudăţeniile noastre, despre lucrurile pe care le facem. Nu uitaţi că, în primul rând, aceasta nu are nimic de a face cu adevărul că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie; sunt două teme distincte. În al doilea rând, dacă noi suntem consideraţi nevrednici pentru că suntem greşelnici - şi suntem - de dragul părintelui Cleopa de la Sihăstria, mergi la Referendum! Lasă păcatul meu şi du-te de dragul părintelui Paisie, care în timpul comunismului ştia să pună cuvânt de mângâiere, iar feciorii celor care ne băgau în închisori astăzi ne judecă. De dragul părintelui Teofil Pârâianu, care l-a cunoscut pe părintele Arsenie Boca şi a vorbit despre momentele acestea prin care trecem. De dragul părintelui Dumitru Stăniloae; trei ani de zile a făcut puşcărie pentru un astfel de popor. Pentru un Petre Ţutea, pentru Nicolae Steinhardt, pentru toţi aceia ştiuţi şi neştiuţi care au înfundat puşcăriile comuniste, pentru Sfinţii la care v-aţi plecat genunchii atunci când aţi avut greutăţi, pentru aceia să mergeţi la Referendum, nu pentru păcatele mele. Aduceţi-vă aminte că părintele Justin Pârvu acum câţiva ani a trecut la Domnul şi dacă ar fi fost în mijlocul vostru, popor al lui Dumnezeu, ce ţi-ar fi spus? Să-i crezi pe toţi cei care îţi înjură credinţa şi batjocoresc toate lucrurile acestea bune şi sfinte în care credem? Că asta am ajuns: în loc să vorbim de frumuseţea credinţei creştine, ne războim în cuvânt pentru că nu se mai poate; lumea o ia la vale şi mulţi dintre noi privim bucuroşi, comozi şi nebăgători de seamă cum lucrul acesta se întâmplă”.
Ediţia a II-a a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi s-a încheiat ieri-seară, la Cetedrala Mitropolitană din Iaşi, cu concertul „Scara virtuţilor” de Grigorios Stathis, o lucrare psaltică interpretată de Corul „Maistorii Artei Psaltice” din Atena - Grecia şi Corul Academic „Byzantion” din Iaşi.