Sfânta Marina cinstită la o mănăstire din Mehedinți

Un articol de: Arhid. Nicolae Marin - 18 Iulie 2023

Mănăstirea Baia de Aramă, din județul Mehedinți, și-a serbat luni, 17 iulie, hramul închinat Sfintei Mari Mucenițe Marina. Credincioșii din Baia de Aramă l-au primit în mijlocul lor pe Prea­sfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin. În timpul slujbei, ierarhul mehedințean l-a hirotonit întru preot pe diaconul Mihai Ionel Dogaru, pe seama Mănăstirii Baia de Aramă cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfânta Mare Muceniță Marina”.

După Sfânta Liturghie, Prea­sfințitul Părinte Episcop Nicodim le-a vorbit credincioșilor prezenți despre viața Sfintei Mucenițe Marina. La finalul cuvântului de învățătură ierarhul a mulțumit maicii starețe Evghenia pentru pregătirile necesare bunei desfăşurări a hramului și ambianța duhovnicească de rugăciune ce a oferit liniște și bucurie spre a sluji în locurile descoperite de Sfântul ­Nicodim cel Sfințit de la Tismana, ce ne amintesc de Sfântul Munte Athos.

Mănăstirea Baia de Aramă, situată în partea de nord-vest a Olteniei, în Podișul Mehedinți, se adăpostește într-o depresiune mică, fiind înconjurată de dealurile Dochiciu, Dealul-Mare și Cornet, comunicând prin șoselele naționale cu Târgu Jiu, Motru, Strehaia, Drobeta-Turnu Severin, precum și cu stațiunile Băile Herculane și Bala.