Sfânta Treime cinstită la „Cerdacul Maicii Domnului“

Un articol de: Flavius Popa - 30 Mai 2018

Luni, 28 mai, la biserica maramureşeană din satul Mănăstirea Neamţ a avut loc hramul bisericii de lemn închinate Sfintei Treimi.

Sute de credincioşi au participat la manifestările hramului ce au debutat cu slujba Utreniei, apoi cu o procesiune la Agheasmatarul de la „Cerdacul Maicii Domnului", unde s-a săvârşit şi slujba Aghesmei mici. În continuare s-a oficiat Sfânta Liturghie solemnă în cinstea Sfintei Treimi. La slujbele oficiate au participat un sobor de 17 preoţi şi diaconi sub protia pr. Iacob Todică, secretarul Sfintei Mănăstiri Neamţ şi delegatul părintelui stareţ arhim. Benedict Sauciuc.

În cadrul Liturghiei s-au pomenit ctitorii: stareţul Neonil Buzilă, care a construit Agheasmatarul în 1839, dar şi robul lui Dumnezeu Ioan Eugen Frunză, ctitorul înnoitor al bisericii de lemn. S-au rostit şi rugăciuni de mulţumire pentru darurile primite deoarece în ultimii trei ani biserica se află într-un amplu proces de înnoire şi înfrumuseţare.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. Constantin Oprea de la Parohia Straja II, Suceava. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Corului „Vânătorii lui Ştefan cel Mare", dirijat de prof. Cristina Petrariu. La final s-a oficiat şi slujba Parastasului pentru cei adormiţi.

Părintele slujitor Constantin Cristian Andron a mulţumit părinţilor invitaţi, corului, evlavioşilor enoriaşi şi pelerini, dar în special celor care s-au implicat în buna desfăşurare a acestui eveniment religios al comunităţii. Cei prezenţi au mers la aşezământul social-cultural al parohiei renovat recent, unde au participat la agapa solemnă oferită de către credincioşii parohiei care numără treizeci de familii.

Bucuria credincioşilor care cercetează ansamblul bisericesc de la „Cerdacul Maicii Domnului" este una deosebită deoarece icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea" de la Mănăstirea Neamţ a fost trecută în calendarul Bisericii noastre cu data de prăznuire 9 iulie. Una din minunile săvârşite de această icoană a fost consemnată chiar în locul unde s-a ridicat un agheasmatar pe care părinţii din vechime ai mănăstirii l-au numit „Cerdacul Maicii Domnului".