Sfântul Arhidiacon Ștefan prăznuit la Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 28 Decembrie 2022

Credincioșii de la Biserica „Naşterea Domnului” din Sibiu au primit binecuvântarea Înaltpreasfin­țitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, cinstit în a treia zi de Crăciun.

Credincioșii de la biserica sibiană, dar și din alte comunități parohiale din Sibiu și împrejurimi, au participat în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească din a treia zi de praznic al Nașterii Domnului, o prelungire a hramului acestui lăcaș de cult important pentru cetatea transilvăneană. În soborul slujitor s-au aflat preoții bisericii și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza.

IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit celor prezenți despre martiriul Sfântului Arhidiacon Ștefan și mărturia primului Mucenic al Bisericii despre dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos.

„Sfântul Arhidiacon Ștefan le-a vestit lor, i-a rușinat pe cei care îl acuzau, pentru că a fost dus în fața Sinedriului, asemenea Mântuitorului Iisus Hristos. Și el a încercat să le explice lor câte nedreptăți a făcut poporul ales împotriva trimi­șilor lui Dumnezeu. De aceea, Evanghelia pe care am citit-o astăzi este Evanghelia Stăpânului care a avut vie și a dat-o lucrătorilor și lucrătorii i-au ucis pe toți trimișii lor, așa cum au ucis pe proroci, poporul ales și la urmă l-a ucis și pe Fiul Său zicând: «Haideți să-L ucidem și pe El și să-I luăm moștenirea». I-a rușinat și la urmă a făcut o declarație care i-a atras cu adevărat lapidarea. L-a imitat pe Hristos zicând: «Iată văd cerurile deschise și pe Duhul lui Dumnezeu coborându-Se peste Fiul Omului!». L-a mărturisit cu atâta dragoste, încât, și la sfârșitul vieții, ultimele cuvinte înainte de a muri au fost cele pe care le-a rostit și Mântuitorul Hristos: «Doamne, primește duhul meu». Și apoi a zis: «Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta». I-a iertat pe toți, pentru că s-a dus la Cel Care ne dăruiește nouă iertare și mântuire”, a subliniat ierarhul.

Cei doi preoți ai bisericii, părintele Ciprian Cândea, consilierul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Sibiului, și părintele Ioan Coșa, protopopul Sibiului, i-au mulțumit ierarhului pentru vizita sa în zi de mare praznic și i-au oferit în dar din partea comu­nității un epitrahil și un omofor.