„Sfântul Constantin Brâncoveanu - un model pentru tinerii de astăzi”

Un articol de: Oana Rusu - 04 Septembrie 2015

Volumul „Sfântul Constantin Brâncoveanu - un model pentru tinerii de astăzi”, de ierom. Maxim Morariu, a apărut recent la Editura Renaşterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi se încadrează în seria de manifestări prilejuite de Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, la Cluj-Napoca. Cartea readuce în faţa cititorilor valorile perene ale Ortodoxiei, oferindu-le modele şi motive care să-i impulsioneze să trăiască adevărurile de credinţă.

Volumul „Sfântul Constantin Brâncoveanu - un model pentru tinerii de astăzi”, de ierom. Maxim Morariu, apărut la Editura Renaşterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost realizat în cadrul unui proiect sprijinit de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, proiect care susţine candidatura oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană, 2021. Volumul face parte din Colecţia Misionară de Tineret sub egida Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj. 

În prefaţa volumului, ierom. Maxim Morariu arată că Voievodul martir Constantin Brâncoveanu (1654-1711) a fost, prin tot ceea ce a făcut în sfertul de veac în care a domnit, un „creator de epocă” în Ţara Românească şi s-a bucurat de-a lungul secolelor într-un mod generos de interesul istoricilor şi al teologilor. Astfel, de-a lungul timpului au fost prezentate elementele principale care i-au caracterizat viaţa şi opera, existând, în prezent o bogată resursă bibliografică, scrieri istorice şi scrieri encomiastice.
„Afluxul informaţional existent este important căci, în urma multiplelor cercetări efectuate, s-a reuşit reliefarea într-o formă complexă a vieţii domnitorului muntean, prezentarea martiriului şi a implicaţiilor sale într-o manieră profesionistă şi s-a valorificat moştenirea pe care o lasă el atât în plan spiritual, cât şi în plan politic sau cultural generaţiilor următoare. Având în vedere acest fapt, observăm că, pe cât de înălţător este faptul de a scrie despre el, pe atât e de greu, căci, în condiţiile în care cercetările anterioare aproape au epuizat subiectul, e dificil să aduci ceva nou în cercetare. Cu toate acestea, în paginile următoare, vom încerca să creionăm portretul domnitorului ctitor de cultură şi spiritualitate, prezentând, pe baza bibliografiei consultate, principalele caracteristici morale ale sale, principalele evenimente din timpul domniei lui, realizările complexe din toate domeniile, dar şi sinceritatea lui în trăirea credinţei ortodoxe şi momentul culminant al acestuia, martiriul”, susţine autorul.

Model pentru tineri

Ierom. Maxim Morariu arată în prefaţă că lucrarea se constituie într-un pios omagiu adus voievodului, într-o cercetare în paginile căreia se interferează istoria cu spiritualitatea răsăriteană. De asemenea, textul readuce în faţa cititorilor valorile perene ale Ortodoxiei, oferindu-le modele şi motive care să-i impulsioneze să trăiască cu maximă intensitate adevărurile de credinţă. Aşa cum anunţă autorul în prefaţă, cercetarea pune accentul asupra martiriului voievodului, un eveniment ce a fost în conformitate cu întreaga sa viaţă desfăşurată după principiile credinţei ortodoxe. Astfel, voievodul martir Constantin Brâncoveanu reprezintă un adevărat model pentru tineri, precum şi pentru cititorii de orice vârstă.
Alături de prezentarea biografiei voievodului şi a martiriului său, a fiilor şi a sfetnicului Ianache, cititorii găsesc şi Balada lui Constantin Brâncoveanu, culeasă de Vasile Alexandri, precum şi un foarte bogat conţinut bibliografic.