Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul, serbat în două biserici moldave

Un articol de: Constantin Ciofu - 07 Iulie 2018

Biserica Ortodoxă l-a serbat joi, 5 iulie 2018, pe Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul. În Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, credincioşii l-au cinstit în mod deosebit la Schitul Pocrov al Mănăstirii Neamţ şi în Parohia Schitu Frumoasa, Protopopiatul Moineşti.

Evlavia şi dragostea pentru Sfântul Cuvios Atanasie i-a adunat în rugăciune pe pelerini la Schitul Pocrov al Mănăstirii Neamţ, din judeţul Neamţ. În seara zilei de 4 iulie 2018, în biserica schitului ocrotită de Maica Domnului şi de Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, ale cărui sfinte moaşte se află spre închinare într-o frumoasă raclă, s-a oficiat slujba Privegherii. În ziua cinstirii Sfântului Atanasie, pe o vreme plăcută şi însorită, pelerinii au urcat în Poiana Raiului pentru a participa la sfintele slujbe. S-au săvârşit Agheasma mică, Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. Ieromonahul Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov, a mărturisit faptul că Sfânta Liturghie săvârşită de către arhimandritul Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Basaraba din judeţul Iaşi, împreună cu soborul preoţilor şi a diaconilor, a fost una a inimilor. „Fiecare v-aţi coborât în inimile frăţiilor voastre pentru a încerca să biruiţi grijile acestei lumi prin rugăciune”, a remarcat ieromonahul Ambrozie Ghinescu. Prin grija obştii aşezării monahale, toţi cei prezenţi au participat la o agapă frăţească.

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul a fost cinstit joi, 5 iulie 2018, în Parohia Schitu Frumoasa, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău. Sărbătoarea hramului a început miercuri seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia. La finalul slujbei, părintele Gheorghe Aniculoaie, de la Catedrala „Naşterea Maicii Domnului” din Moineşti, le-a vorbit celor prezenţi despre viaţa Sfântului Cuvios Atanasie, cel care a întemeiat Mănăstirea Marea Lavră din Muntele Athos. Sfânta Liturghie a fost oficiată a doua zi de un sobor de clerici, cuvântul de învăţătură fiind rostit de părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului, judeţul Prahova. Biserica „Sfântul Atanasie Athonitul” a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki - Grecia, fiind sfinţită în urmă cu zece ani de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi de Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor. Aceasta este singura biserică din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului ocrotită de Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul.