Sfântul Eftimie cel Mare, cinstit la Schitul Cireşoaia
Pelerinii şi slujitorii sfintelor altare l-au serbat duminică, 20 ianuarie 2019, pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare la Schitul Cireşoaia din judeţul Bacău. În cadrul slujbei au fost pomeniţi eroii neamului, alături de vrednicul Arhiepiscop Eftimie Luca.
Biserica Ortodoxă l-a serbat duminică, 20 ianuarie 2019, pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare, ce ocroteşte Schitul Cireşoaia din judeţul Bacău. Un sobor de preoţi s-a rugat la acest ceas de sărbătoare, răspunzând astfel invitaţiei protosinghelului Claudiu Panţâru, stareţul aşezării monahale, ridicată pe locul unde mii de ostaşi s-au jertfit pentru unitatea şi demnitatea poporului român în Prima Conflagraţie Mondială. După slujba Utreniei şi a Acatistului Sfântului Cuvios Eftimie, s-a săvârşit Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, a fost pomenit vrednicul Arhiepiscop Eftimie Luca şi s-au înălţat rugăciuni pentru odihna sufletelor eroilor neamului şi mai ales pentru cei care aşteaptă învierea cea de obşte pe acele meleaguri.
În cuvântul de învăţătură, părintele Andrei-Silviu Neicu, slujitor la Parohia Precista din Târgu Ocna, a prezentat aspecte din viaţa Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare: „Se spune că la înmormântarea Sfântului Eftimie, Patriarhul Ierusalimului a trebuit să aştepte o zi întreagă pentru ca toţi monahii din toată Palestina să se închine la catafalcul său. Atât de mulţi discipoli a avut acest mare sfânt. Un discipol al Sfântului Eftimie este şi protosinghelul Claudiu, care, deşi venit din nordul Moldovei, s-a încumetat să urce aici şi să aducă mulţumire lui Dumnezeu, nu doar pentru el, ci pentru această flacără nestinsă care este jertfa eroilor neamului. Şi precum odinioară învăţătorul, aşa şi părintele Claudiu nu a încercat să ridice biserici şi temple, ci cruci şi semne în memoria celor căzuţi fără de cruce şi fără de mormânt, care s-au jertfit şi şi-au oprit mersul lor aici”.
Jertfa tuturor creştinilor prezenţi la sărbătoarea de pe masivul Cireşoaiei a fost răsplătită, ca în fiecare an, la sfârşitul Sfintei Liturghii printr-o agapă frăţească, organizată prin osteneala şi bunăvoinţa părintelui stareţ Claudiu. „Ne rugăm să avem cu toţii binecuvântarea Sfântului Eftimie, care, alături de alţi mari stâlpi de credinţă, a susţinut şi va susţine până la sfârşitul veacului, prin rugăciunile lui, învăţătura cea dreaptă pe care ne-a lăsat-o Hristos”, s-a exprimat preotul Elisei Roncea, slujitor la Biserica „Sfânta Varvara” din Salina Târgu Ocna.