Sfântul Ierarh Dosoftei, prăznuit în Capitală

Un articol de: Marius Nedelcu - 14 Decembrie 2016

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei Mitropolitul Mol­dovei, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepisco­piei Bucureștilor, a săvârșit ieri, 13 decembrie, Sfânta Liturghie la Catedrala Mitro­politană „Sfântul Spiridon” - Nou din București, înconjurat de un sobor de slujitori.

Biserica Ortodoxă Română l-a pomenit ieri pe unul dintre marii ei ierarhi, Sfântul Do­softei Mitropolitul Moldovei, ierarh cărturar care a desfășurat o bogată activitate misionară și duhovnicească în secolul 17. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfin­țitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că Sfântul Ierarh Dosoftei este un model actual pentru slujitorii Bisericii.
„Viața Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, rămâne în conștiința Bisericii, a slujitorilor ei și a credincioșilor, ca a unui iubitor al textelor sfinte, al Sfintei Scripturi și al altor învățături folositoare pe care le-a descoperit în scrierile Sfinților Părinți, în numeroasele cărți pe care le-a tradus din slavonește sau din grecește în românește. A iubit foarte mult Liturghia și a dorit ca o ediție completă a Liturghierului să fie scrisă în limba română. A iubit acatistele și paraclisele, mai ales pe cele închinate Născătoarei de Dumnezeu, pe care le-a dăruit în ediții noi Bisericii Moldovei. A iubit viața și petrecerea sfinților, îndemnând preoții și credincioșii să urmeze acestora. Marele mitropolit reprezintă pe acei slujitori ai Bisericii care și-au pus viața pentru slujire, pentru păstoriții pe care Dumnezeu i-a încredințat lor. A dat dovadă de o iubire fără de margini și de o slujire până la capăt chiar dacă ea a cunoscut deseori drumul exilului”, a spus Preasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit întru diacon pe teologul Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal la Biroul de presă și relații publice al Patriarhiei Române, pe seama Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”- Nou. „Sunt bucuros că, prin rânduiala lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc hirotonia întru diacon a unui tânăr teolog, evlavios și înțelept, care s-a aflat, în vremea copilăriei sale și a tinereții, sub binecuvântarea Sfântului Ierarh Dosoftei, care a păstorit cu mulți ani înainte eparhia Romanului, locul natal al părintelui diacon Ionuț Mavrichi. Cred că slujirea înțeleaptă a Sfântului Dosoftei în acele locuri, în urmă cu mai bine de 300 de ani, a influențat peste vremuri pe tinerii care doresc să îi slujească lui Dumnezeu”, a arătat Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Tot ieri, ierarhul l-a hirotonit pe diaconul Marius Matei Grigore întru preot, pe seama Parohiei Surani, Protoieria Vălenii de Munte, județul Prahova.