Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul cinstit la Tulcea

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 01 Octombrie 2024

Ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei, 30 septembrie, a fost prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru parohia tulceană ocrotită de ierarhul pomenit. Cu ocazia sărbătorii hramului, în mijlocul comunităţii credincioşilor a poposit Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în cadrul căreia au fost pomeniţi şi ctitorii sfântului lăcaş trecuţi la Domnul, ne-a transmis părintele consilier eparhial Felix Neculai. 

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre viața și activitatea misionară deosebită a Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul sau încreștinătorul Armeniei, dar și despre semnificația zilei de hram a bisericii.

La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Tulcii a săvârşit o slujbă de mulţumire, fiind rostit şi un polihroniu cu ocazia împlinirii a 17 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

La final credincioșii prezenți au primit prinoase din partea parohiei. 

Biserica închinată Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul din Tulcea a fost construită la sfârşitul secolului al 19-lea în mijlocul comu­nității armene din oraş, în ultimii ani ea fiind înveșmântată și cu pictură, care a fost sfințită în anul 2019.