Sfântul Ierarh Nifon, sărbătorit la Târgoviște

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 13 August 2019

Mii de credincioși au participat în zilele de 10 și 11 august 2019, în municipiul Târgoviște, județul Dâmbo­vița, la manifestările duhov­- nicești și cultural-educațio­nale dedicate Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constanti­n­o­polului și Mitropolitul Țării Românești, ocrotitorul Arhiepiscopiei Târgoviștei. Sfânta Liturghie a fost săvâr­șită de un sobor de ierarhi români și străini, pe podiumul amenajat în apropierea Catedralei Arhiepiscopale din Târgoviște. 

Manifestările du­hov­­nicești din Târgo­viște au început sâmbătă, în ajunul sărbătorii, cu pelerinajul a peste 3.000 de tineri din Arhiepiscopia Târgoviștei. În continuare, a fost oficiată slujba Vecerniei pe podiumul special amenajat în apropierea Catedralei Arhiepiscopale. La finalul slujbei, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a rostit un cuvânt de învățătură și a oferit Diploma de excelență „Sfântul Ierarh Nifon” și daruri pentru 14 elevi din eparhie, premianți ai Olimpiadei Naționale de Religie din anul școlar 2018-2019, precum și pentru profesorii care i-au îndrumat.

După încheierea procesiunii desfășurate în centrul istoric al orașului, cu opriri la Mănăstirea Stelea și la statuia Sfinților Martiri Brâncoveni, credincioșii s-au închinat la racla cu moaștele Sfân­tului Ierarh Nifon și au participat la slujba Acatistului sfântului, oficiată în fața Catedralei eparhiale.

Bucuria duhovnicească a continuat a doua zi prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Bartolomeu de Smirna, din cadrul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol; Înalt­preasfin­țitul Părinte Mitropolit Gabriel de Nea Ionia și Filadelfia, din cadrul Arhiepiscopiei Atenei; Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hu­șilor; Prea­sfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud; Prea­sfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; Preasfin­țitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria și locții­tor al Episcopiei Daciei Felix; Prea­cuviosul Părinte Petru, sta­rețul Mănăstirii Dionisiu din Sfântul Munte Athos; pr. prof. univ. dr. Ioan Sauca, directorul Institutului Ecumenic de la Bossey- Elveția, în­con­jurați de un sobor de preoți și diaconi, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgo­viștei.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Mitropolit Nifon a vorbit despre importanța spirituală și misionară a Sfântului Ierarh Nifon, ocrotitorul duhovnicesc al Arhiepiscopiei Târgo­viștei, și a prezentat cele mai noi volume apărute la editura eparhială: „Sfântul Neagoe Basarab - voievod al culturii ortodoxe româ­nești - 10 ani de la proclamarea locală a canonizării sale”; „Tiparul de la Târgoviște în cultura și misiunea Ortodoxiei românești”; „Udriș­te Năsturel - credincios promotor al Ortodoxiei și culturii românești - 360 ani de la trecerea la cele veșnice”; „Viața și Acatistul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Ţării Românești”, precum și broșurile misionare „Valori tra­dițional- creștine ale satului românesc” și „Noile mijloace de comunicare socială - un Areopag al timpului nostru”. Cărțile au fost tipărite în 10.000 de exemplare, urmând a fi oferite tinerilor din eparhie, conform Biroului de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a oferit Diploma de exce­lență „Sfântul Ierarh Nifon” și daruri pentru 11 elevi din eparhie care au obținut premii la olimpiadele și concursurile națio­nale la diferite discipline, precum și profesorilor care i-au îndrumat.

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, a avut loc și resfin­țirea catapetesmei restaurate a Catedralei Arhiepiscopale din Târgoviște.