Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, cinstit la Oradea

Un articol de: Pr. Cristian Rus - 14 Martie 2016

Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului a fost cinstit, vineri, 11 martie, în Episcopia Oradiei, fiind ocrotitorul spiritual al Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei. Un sobor de preoți și diaconi a oficiat slujba de Te Deum în paraclisul „Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, Mitropoliții Transilvaniei” de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei.

Slujba a avut loc în prezența ierarhului, a membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, a protopopilor și secretarilor de la protopopiate, a stareţilor şi egumenilor și a stareţor de la aşezămintele monahale din Eparhia Oradiei, a clericilor de la Catedrala Episcopală din Oradea, a mai multor părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Liceul Ortodox din Oradea, a numeroși preoți și credincioși bihoreni, precum și a unei familii de dreptmăritori creștini din Atena, Grecia.

În cadrul slujbei, s-au înălțat rugăciuni de mulțumire către Bunul Dumnezeu pentru darurile revărsate cu îmbelșugare peste PS Sofronie și peste Episcopia Oradiei.

Cu acest prilej, ierarhul a hirotesit pe părintele Ioan Bala, paroh la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi din Oradea”, întru iconom-stavrofor, pentru slujirea pilduitoare și întărirea dreptei credințe în Parohia Vintere din Protopopiatul Tinca, vreme de 16 ani (1984-2000) și pentru misiunea pastoral-misionară și ctitoricească de zidire a unei noi biserici în Oradea, pe care o desfășoară din anul 2000 și până în prezent.

La final, pr. Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, a rostit un cuvânt festiv din partea clerului, a vieţuitorilor sfintelor mănăstiri şi a întregii suflări dreptmăritoare din Bihor, adresând alese urări ierarhului la aniversarea zilei onomastice.

PS Episcop Sofonie a rostit un frumos cuvânt de mulțumire în care a vorbit celor prezenți despre viața și lucrarea sfântă a Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, mare apărător al Ortodoxiei, mare iubitor al ascezei, al postirii și al dreptei viețuiri, după voia lui Dumnezeu, subliniind importan­ța urmării pildei acestui sfânt ierarh al Bisericii: „Ziua pomenirii Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, ca ocrotitor al smereniei mele este, în fiecare an, o zi de mare bucurie duhovnicească. La călugărie am primit numele Sfântului Patriarh Sofronie, în amintirea Cuviosului Părinte Sofronie Saharov, ucenicul Sfântului Cuvios Siluan Athonitul, Părintele Sofronie fiind cel care a întemeiat o mănăstire exemplară în Essex, Anglia, închinată Sfântului Ioan Botezătorul, stavropighie a Patriarhiei Ecumenice, adunând o obște ce mărturisește Ortodoxia în vestul Europei, în special în atât de secularizata Mare Britanie, cu viețuitori din mai multe neamuri. Aici, în această mănăstire mărturisitoare a credinței sfinte ortodoxe, am petrecut o vreme, văzând puterea Rugăciunii lui Iisus, a rugăciunii inimii, rostită în comun pentru folosul viețuitorilor și al pelerinilor, după modelul unor chilii din Sfântul Munte al Atonului. Am fost călugărit la venerabila mănăstire Hodoș-Bodrog, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Chiriarhul de astăzi al românilor ortodocși din Ungaria, naș de călugărie fiindu-ne Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Cen­trale și de Nord, primind amândoi numele celor doi cu­vioși, Siluan și Sofronie. Din ziua aceea, a călugăriei, petrecută tot într-o zi de 11, dar august, 1995, ziua de 11 martie a devenit o zi specială în calendarul vieții mele și în sufletul meu”.
PS Episcop Sofronie al Oradiei a mulțumit celor prezenți pentru dragostea și prețuirea ce o arată, chemând binecuvântarea Preasfintei Treimi și ajutorul Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, peste cinul preoțesc și călugăresc și dreptmăritorii creștini din cuprinsul Eparhiei Oradiei.