Sfântul Ioan Gură de Aur cinstit la Arad

Un articol de: Marius Nedelcu - 15 Noiembrie 2019

Clericii şi credincioşii arădeni l-au cinstit cu evlavie pe Sfântul Ioan Gură de Aur la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Arad, unde se află, de câţiva ani, o frumoasă raclă de argint cu o părticică din moaştele sfântului, primite în dar din Cetatea Vaticanului, ne-a transmis părintele protosinghel Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului. 

Marţi, 12 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, a săvârşit slujba Vecerniei cu Litia. La final a avut loc procesiunea cu sfintele moaşte, purtate de sobor în jurul Catedralei Arhiepiscopale. Preoţii şi credincioşii prezenți, cu făclii aprinse în mâini, au intonat troparul sfântului şi s-au rugat ca sfântul să mijlocească îna­intea lui Dumnezeu pentru ei. Sfintele moaşte împreună cu icoana sfântului au fost aşezate în mijlocul catedralei spre a fi cinstite de către credincioşi.

După procesiune, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a rostit un cuvânt de învăţătură, explicând că aducerea moaştelor sfinţilor la locuri de aleasă cinstire constituie un act de cult întăritor al credinţei şi vieţuirii creştinilor. De asemenea, a spus că este un privilegiu pentru catedrala din Arad să adăpostească sfintele moaște ale marelui ierarh al Bisericii. 

Miercuri, 13 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Cuvântul de învățătură despre viața și opera Sfântului Ioan Gură de Aur a fost rostit de Arhiepiscopul Aradului. Ziua s-a încheiat la Catedrala Arhiepiscopală din Arad prin săvârșirea Acatistului Sfântului Ioan Hrisostom de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, împreună cu un sobor de slujitori.