Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de credincioșii bănățeni
De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în capela cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a Parohiei „Sânandrei”-Colonie, după care a binecuvântat lucrările de la noua biserică; Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Feredeu, din judeţul Arad; iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Goleț, unde a resfințit biserica din localitate.
În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în capela cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” a Parohiei „Sânandrei”-Colonie. Slujba a fost oficiată de părintele Mircea Szilagyi, protopopul Protoieriei Timișoara II, și de părintele paroh Teodor Cocan, în prezența autorităților locale și a unui număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Theosis”, condus de dr. Alexandru Dan Adam.
După Dumnezeiasca Liturghie, Părintele Mitropolit Ioan, împreună cu soborul preoților și cu o mulțime de credincioși, a mers în procesiune până la noua biserică a parohiei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la acest locaș de cult. La finalul slujbei de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evocat exemplul de mărturisire şi dăruire pe care Mucenicul lui Hristos Gheorghe ni-l pune înainte, atât prin viaţa sa jertfelnică, cât şi prin credinţa sa statornică. „Sfântul Gheorghe nu este un personaj de legendă, ci e un martir din timpul împăratului Dioclețian, care a fost reținut de istoria bisericească ca un mărturisitor al credinței în Mântuitorul Iisus Hristos. S-a născut în părțile Cappadociei, asemenea Sfântului Vasile cel Mare, dintr-o familie de creștini, rămânând de mic orfan de tată. Înrolându-se în armata romană și parcurgând ierarhia militară, Sfântul Gheorghe a ocupat funcții importante, făcându-se imediat remarcat. În anul 303, când împăratul Dioclețin a emis decretul de prigonire în masă a creștinilor, Sfântul Gheorghe a ales să își mărturisească public credința. El i-a spus împăratului că îl va sluji cu toată credincioșia, dar că în același timp el va rămâne un ucenic al lui Hristos. Auzind aceste cuvinte, împăratul s-a tulburat, poruncind să fie trimis în temniță și supus cruntelor și multiplelor torturi. Dar suferințele și îndelunga răbdare a Sfântului Gheorghe au făcut ca mulți oameni, printre care și Alexandra, soția împăratului, să se întoarcă la credința în Hristos. Văzând acestea, împăratul s-a mâniat foarte, dând poruncă ca atât Sfântului Gheorghe, cât și soției sale, Alexandra, să li se taie capetele”, a menționat Mitropolitul Banatului.
La final, părintele paroh Teodor Cocan a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, atât pentru bucuria adusă credincioșilor cu prilejul oficierii slujbei de binecuvântare a noului locaș de cult, cât și pentru duhovnicescul cuvânt de învățătură.
Sărbătoare la Mănăstirea Feredeu
Ca în fiecare an, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, sute de credincioşi din Podgoria Aradului şi împrejurimi şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea Feredeu, din Protopopiatul Lipova. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Cuvântul de învăţătură, rostit de chiriarh, a fost pus sub titlul „Două nume din istoria biblică şi cea bisericească”, adică cinstite în această zi, a Sâmbetei lui Lazăr şi sărbătorii Sfântului Gheorghe, desprinse din citirile zilei - paremiile Vecerniei şi pericopele apostolice şi evanghelice, în legătură cu sinaxarele celor doi aleşi. Chiriarhul a subliniat însemnătatea celor doi sfinţi pentru viaţa credincioşilor, îndeosebi a celor care poartă numele respective, cu tâlcuirea lor - cel dintâi privind ajutorul lui Dumnezeu, iar celălalt ca lucrător al pământului, într-o împletire potrivită timpului însuşi al ţinerii - primăvara cu învierea şi reînnoirea firii. Imnografia, la fel, întregeşte însemnătatea zilei închinate atât Sâmbetei stâlpărilor, cât şi Sfântului Gheorghe, tipicul bisericesc, în desfăşurarea sa, dând fiecărui moment şi locul cuvenit, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele arhim. Ilarion Tăucean, stareţul mănăstirii, a adus cuvânt de aleasă mulţumire Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pentru prezenţa în mijlocul slujitorilor şi pelerinilor veniţi la această zi de praznic, precum şi pentru grija părintească pe care o are faţă de Mănăstirea Feredeu şi obştea ei.
Resfințirea bisericii din Parohia Goleț
Biserica din Parohia Goleț, Protopopiatul Caransebeș, a fost resfințită de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, sâmbătă, 23 aprilie. La orele dimineții, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba de resfințire a sfântului locaș, recent renovat, după care a oficiat și Sfânta Liturghie. Cu acest prilej, biserica a primit încă un ocrotitor, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De asemenea, a fost binecuvântat şi Centrul social-misionar „Sfântul Gheorghe” din curtea bisericii.
Foarte mulți dintre credincioșii prezenți la sfintele slujbe s-au împărtășit cu Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian a hirotesit pe părintele paroh Dumitru Suru întru iconom-stavrofor, iar credincioșilor care s-au implicat la lucrările de amenajare și înfrumusețare a bisericii, chiriarhul le-a oferit acte de cinstire. La final, atât bărbații, cât și femeile au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.
„S-au efectuat lucrări majore la acest sfânt locaș, atât la exterior, cât și la interior. A fost împodobit cu pictură, care definește, din punct de vedere liturgic, o biserică ortodoxă, și iată, după câteva zeci de ani, s-a resfințit acest sfânt locaș. În ajunul praznicului Floriilor, se cuvine să îi felicităm pe toți cei care au primit din partea noastră acte de cinstire, pe ctitorii, rugătorii și binefăcătorii acestei biserici, care din punct de vedere spiritual s-a înnoit, în frunte cu părintele paroh, care s-a îngrijit să fie amenajat aici și un centru social-misionar, unde se vor desfășura diferite activități, în special cu copiii și tinerii parohiei”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Biserica parohială cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din Parohia Goleț a fost construită în stil baroc în anul 1840 şi a fost pictată în anul 1842 de Trifon Achimescu, apoi în 1981 de Maria Tudur. Sfântul locaș a fost târnosit în anul 1949 de către Vasile Lăzărescu, primul Mitropolit al Banatului.