Sfântul Mucenic Dimitrie, cinstit de bănățeni

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 29 Octombrie 2016

Mai multe locașuri de cult din Mitropolia Banatului și-au cinstit miercuri, 26 octombrie, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvo­râ­torul de Mir. Sute de cre­­dincioși timișoreni au participat la Sfânta Liturghie prilejuită de hramul bisericii Parohiei Timișoara-Cetate. Și credincioșii cartierului Nord din Caransebeș l-au cinstit pe Sfântul Dimitrie, participând la Dumnezeiasca Liturghie ofi­cia­tă de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Înalt­prea­sfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent la hramul bisericii Parohiei Timișoara Cetate, unde a participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei s-au înălțat rugăciuni pentru toți militarii români care s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Alături de numărul mare de credin­cioși, la Dumnezeiasca Liturghie au participat reprezen­tanți ai Armatei Române, dar și mili­tarii Brigăzii 18 Infanterie „Banat”.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre contextul istoric al sec. al III-lea în care Sfântul Dimitrie a trăit, evidențiind, totodată, virtuțile acestui martir creștin din cetatea Tesalonicului, bineplăcut lui Dumnezeu. La final, părintele paroh Marcel Vlaicu a mulțumit Părintelui Mitropolit Ioan pentru bucuria adusă clericilor și credincio­șilor parohiei.

Sărbătoarea hramului bisericii Parohiei Timișoara-Cetate a fost precedată de ceremonia de retragere cu torțe a militarilor garnizoanei pe străzile centrale ale orașului, manifestare dedicată Zilei Armatei Române. Manifestarea a debutat, pe platoul din fața catedralei, cu rostirea Rugăciunii Dom­nești și cu alocuțiunea Înalt­prea­sfințitului Părinte Mitropolit Ioan: „Dragi militari, să purtați aceste făclii de lumină prin cetate, aducându-vă aminte că mulți dintre înaintașii noștri au murit pe front, fără nici o lumânare! Dumnezeu să-i odihnească cu drepții pe ostașii români care au căzut pentru eliberarea patriei noastre, România! Dumnezeu să vă ocrotească pe toți! Dumnezeu să binecuvânteze armata română!” La această ceremonie deosebită au participat col. Cristian Dinulică, comandantul Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, clerici și un număr mare de timișoreni. Coloana militară a parcurs următorul traseu: Catedrala Mitropolitană - Primăria Timişoara - Mitropolia Banatu­lui - Palatul Administrativ al Judeţului Timiş - Piaţa Libertăţii -Strada Alba Iulia - Piaţa Victoriei - Strada Mărăşeşti până la sediul Brigăzii 18 Infanterie „Banat”.
Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a Parohiei Timişoara-Cetate a fost sfinţită prima oară în anul 1935, în timpul lui Carol al II-lea, de Episcopul militar dr. Ioan Stroia de Alba Iulia şi de Episcopul dr. Grigore Gheorghe Comşa al Aradului. Aceasta a purtat hramul „Învierea Domnului” şi a fost timp de mai mulţi ani biserică militară, aflându-se sub administraţia Primăriei Timişoara. La 26 octombrie 2000, biserica a fost sfinţită pentru a doua oară de către Înaltpreasfinţitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, când a fost pusă sub ocrotirea unuia dintre cei mai reprezentativi sfinţi ostaşi ai Bisericii, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Construcţia actuală datează din anii 1740-1750 şi este unul dintre cele mai vechi aşezăminte din oraş păstrate, alături de Spitalul Militar, Tribunal şi Complexul Bastion făcând parte din complexul arhitectural al Cetăţii Vechi a Timişoarei. Pictura locaşului de cult a fost realizată între anii 2000 şi 2003, de către familia de pictori bisericeşti Ion şi Ana Bădilă.

Sărbătoare pentru credincioșii cartierului Nord din Caransebeș

În număr mare, credincioșii cartierului Nord și ai zonei Cazărmii din Caransebeș au participat la hramul bisericii lor în ziua sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În mijlocul lor a fost și Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Lucian a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Alexandru Bujancă. 

La sfânta slujbă au participat numeroşi credincioși din tot orașul de pe Timiș și Sebeș, dintre care foarte mulți s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului.

„Ne-am bucurat să vedem și astăzi, deși în aparență este o zi lucrătoare, foarte mulți credincioși la Sfânta Liturghie și, de asemenea, ne-am bucurat să vedem că lucrările la această biserică au avansat în ultima vreme. Aștep­tăm cu nerăbdare ziua târnosirii acestei biserici, un sfânt locaș important și necesar pentru credin­cioșii din acest cartier al orașului nostru. Felicităm pe părintele ctitor Laurențiu Iacob și pe familia sfinției sale, pentru că într-adevăr este nevoie la ora actuală de foarte multă jertfă, foarte multă răbdare și insistență ca să construiești și să finalizezi o biserică”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Caransebeş se află în construcţie şi deserveşte credincioşii caransebeşeni din cartierul Nord şi din zona Cazărmii.

Și la Schitul Nicolinț din ju­de­țul Caraș-Severin credincioșii au venit cu bucurie pentru a participa la Sfânta Liturghie cu ocazia hramului. Din încredințarea Preasfin­țitului Părinte Lucian, sfânta slujbă a fost săvârșită de către părintele arhimandrit Constantin Ti­miș, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenți teologi din Caransebeș, condus de părintele profesor Gheorghe Tistu.

Aşezământul monahal Nico­linț, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost amenajat într-un fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, în anul 2003. În scurtă vreme, Schitul Nicolinţ a devenit pentru credincioşii din zonă un reper spiritual. 

{gallery}/2016/10/29/BANAT/{/gallery}