Sfântul Nectarie, cinstit de credincioșii buzoieni

Un articol de: Pr. Dragoș Mihai Olteanu - 12 Noiembrie 2018

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, unul dintre ocrotitorii Catedralei Arhiepiscopale „Înăl­ța­rea Domnului” din Buzău, a fost cinstit vineri, 9 noiembrie 2018, de numeroși credincioși buzoieni, care au venit să se închine la racla cu o părticică din sfintele sale moaște, așezată în baldachinul din pronaosul loca­șului de cult.

Sărbătoarea a început joi seară, 8 noiembrie 2018, cu slujba Privegherii, oficiată de Înaltprea­sfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În ziua de prăznuire a Sfântului Nectarie, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat viața virtuoasă și faptele minunate ale sfântului.

„Dreptcredincioșii creștini îl cinstesc cum se cuvine și se roagă lui cu credință, știind că are multă trecere în fața Tronului Prea­sfintei Treimi, ca unul care, prin virtuți deosebite, precum smerenia, răbdarea în suferință și dragostea de Dumnezeu și de semeni, a primit cununa sfințeniei. Și a primit-o chiar din timpul vieții, pentru că Dumnezeu l-a binecuvântat cu darul facerii de minuni. Sfântul Nectarie intervenea concret în viața oamenilor, făcând roditor harul arhieriei, dar și harul peste har pe care l-a primit din partea Părintelui ceresc, deoarece se făcuse plăcut în mod deosebit lui Dumnezeu”, a subliniat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian l-a hirotonit întru preot pe diaconul Viorel Irimia, pe seama Parohiei Prahuda, Protoieria Focșani I.

La final, trei noi protoierei au fost hirotesiți întru iconom stavrofor: pr. Marius-Daniel Ciobotă, protoiereu al Protopopiatului Buzău II, pr. Cristian Asănache, protoiereu al Protopopiatului Râmnicu Sărat, și pr. Aurel Bo­țan, protoiereu al Protopopiatului Focșani I.