Sfântul Proroc Daniel şi Sfinţii trei tineri: Anania, Azaria şi Misail (Dezlegare la peşte)

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 17 Decembrie 2016

Acest mare între proroci, fericitul Daniel, era din neamul lui David şi a fost dus în robie în Babilon, împreună cu alţi tineri din nea­mul său, din porunca lui Nabu­co- donosor al 2-lea (605-562 î.Hr.). Pentru faptele lor bune, Daniel împreună cu Anania, Azaria şi Misail au fost luaţi la curtea lui Nabucodo­nosor şi au fost puşi în înalte dregătorii.

La curtea împăratului, prorocul Daniel şi-a dovedit înţelepciunea de fiecare dată când s-a ivit prilejul: a sal­vat de la moarte pe nevinovata Susa­na, care era defăimată pe ne­drept de doi bătrâni desfrâ­naţi; a descoperit şi a tălmăcit împăratului un vis cu o statuie alcătuită din mai multe părţi, care fiind lovită de o piatră mică s-a prăbuşit, arătând că piatra aceea preînchipuia pe Mesia (Daniel 2, 31-47).

Sfântul Proroc Daniel a fost cinstit şi de alţi îm­păraţi din Babilon, precum Bel­şaţar, Darius I şi Cirus al 2-lea cel Mare. În timpul lui Cirus a avut visul celor şapte săptămâni de ani ce despart vremea sa de vremea venirii lui Mesia (Daniel 9, 2-27). Astfel, a vestit popoa­relor păgâne, cu pes­te 500 de ani mai înainte, timpul venirii lui Mesia, Mântui­torul lumii.