Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, prăznuit de bănățeni
La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a slujit la Mănăstirea Românești, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Feredeu, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeș, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Mănăstirea Dobrești.
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, două vetre monahale bănățene și-au sărbătorit hramul. Sute de pelerini din întreg Banatul şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea Româneşti, ctitorie a Patriarhului Miron Cristea. În mijlocul pelerinilor a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, care a săvârșit, în paraclisul de vară, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan l-a hirotonit diacon pe tânărul licențiat în Teologie, Dorin Veniamin Pârvoni, care va fi numit preot în Parohia Zolt, din Protopopiatul Făget. Totodată, diaconul Adrian Milenco Solomon a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Duboz, Protopopiatul Lugoj.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat viața și faptele minunate săvârșite de Sfântul Proroc Ilie. După Sfânta Liturghie, chiriarhul a oficiat, în cimitirul monahal, slujba de pomenire pentru vieţuitorii, ostenitorii şi ctitorii aşezământului trecuţi la cele veşnice. La final, obștea mănăstirii a oferit pelerinilor pachete cu alimente.
Mănăstirea Dobrești și-a prăznuit ocrotitorul spiritual
Și Mănăstirea Dobrești, ctitoria Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți din Protopopiatul Lugoj.
„La Mănăstirea Dobrești, atât noi, clericii, cât și credincioșii am putut să ne împărtășim din darul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, făcut locului acestuia în care s-a născut și, implicit, Arhiepiscopiei Timișoarei, prin înființarea și ridicarea acestei vetre monahale. Tuturor credincioșilor transmitem binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, care a fost în rugăciune alături de noi, slujind la Altarul Mănăstirii Izvorul Miron - Românești, ocrotită tot de Sfântul Ilie”, a menționat Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul.
În după-amiaza aceleiași zile, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a vizitat Parohia Moșnița Nouă din Protopopiatul Timișoara II. Cu acest prilej s-a săvârșit Acatistul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul bisericii. În încheiere s-au făcut rugăciuni pentru ctitorii bisericii, pentru credincioșii parohiei și pentru toți preoții care au ostenit de-a lungul anilor în această parohie.
Hramul Mănăstirii Feredeu, județul Arad
Sfântul şi slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul Mănăstirii Feredeu din Protopopiatul Lipova, a fost prăznuit, şi-n acest an, cu multă bucurie duhovnicească în acest sfânt locaș. Aceasta a fost prilejuită de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în mijlocul obştii monahale şi a pelerinilor care au venit în număr mare la sfânta mănăstire în această zi de praznic. Ierarhul, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de vară din curtea mănăstirii. Din sobor au făcut parte şi părintele consilier Octavian Blaj, părintele Ioan Jidoi, protopop al Lipovei, şi părintele Adrian Zaha, protopop al Ineului.
La momentul cuvenit, chiriarhul, pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii (Iacob 5; Luca 4), a adresat un cuvânt de învăţătură, pus sub titlul: „Importanţa profeţilor biblici”, stăruind asupra locului celui prăznuit, care, deşi nu a lăsat mărturii scrise, a rămas în Sfânta Scriptură şi în Sfânta Tradiţie, precum şi în cultura popoarelor prin faptele minunate, fiind considerat al doilea înaintemergător al Mântuitorului. În teologie, termenul ca atare depăşeşte înţelesul obişnuit, fiind legat de îndreptarea credincioşilor, ca şi ferirea lor de abateri de la calea adevărului religios, întărind predica prin semne convingătoare. În felul acesta misiunea profetică aduce folos în viaţa societăţii, întărind comuniunea între oameni şi a acestora cu Dumnezeu, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa. Numeroşi credincioşi şi copilaşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos.
În încheierea praznicului, părintele arhimandrit Ilarion Tăucean, stareţul sfintei mănăstiri, a mulţumit ierarhului pentru participare şi pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvenţă soborului şi nevoilor mănăstirii.
Hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș
La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, numeroși credincioși caransebeșeni, dar și din împrejurimi au fost prezenți în Catedrala Episcopală din Caransebeș. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Adrian Staicu pe seama Parohiei Bogâltin din Protopopiatul Băile Herculane. Cântarea la strană a fost înfrumusețată de corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Gheorghe Tistu.
Tot la această sărbătoare, mai multe așezăminte monahale din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului și-au serbat hramul. Astfel că, încă din ajunul cinstirii Sfântului Proroc Ilie, Preasfințitul Părinte Lucian împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, au poposit în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor de la Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” - Vasiova. Cu acest prilej, cei doi ierarhi înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi au săvârșit în Altarul de vară al mănăstirii slujba Vecerniei și a Litiei. La slujbă au participat autorități centrale, județene și locale, precum și un număr impresionant de credincioși din întreg Banatul. Credincioșii Mănăstirii „Sfântul Ilie de la Izvor” - Bocșa Vasiova s-au bucurat în ziua hramului de Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.
„Banatul montan este ocrotit de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul și de aceea mama tuturor bisericilor din eparhia noastră are două hramuri, praznicul praznicelor, Învierea Domnului, dar și sărbătoarea de astăzi, Sfântul Ilie Tesviteanul, care este reprezentantul prorocilor pe Muntele Taborului. Mântuitorul Iisus Hristos a stat de vorbă pe Tabor cu Moise, reprezentantul Vechiului Testament, dar și cu Ilie, reprezentantul prorocilor Vechiului Testament, și stând de vorbă cu acești oameni ai lui Dumnezeu, Mântuitorul s-a schimbat la față, arătând ucenicilor iubiți că este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, iar prin ucenici Domnul Hristos ne-a arătat și nouă dumnezeirea Sa”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
De asemenea, la acest praznic și pe cei doi munți ai eparhiei, Muntele Semenic și Muntele Mic, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către delegații Preasfințitului Părinte Lucian. La schitul de pe Muntele Semenic, credincioșii veniți în număr foarte mare s-au înălțat duhovnicește la Sfânta Liturghie săvârșită de părintele arhimandrit Casian Rușeț, secretar eparhial, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Mulți credincioși care sunt apropiați schitului de pe Muntele Mic au adus cinstire Sfântului Ilie, participând în ziua hramului la Sfânta Liturghie oficiată de părintele Daniel Alic, consilier cultural, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Răzvan Fibișan)