Sfântul Ștefan cel Mare, sărbătorit la ctitoria sa de la Vad, judeţul Cluj

Un articol de: Darius Echim - 05 Iulie 2024

La sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Ștefan Vodă” de la Vad, județul Cluj, cu prilejul hramului.

La împlinirea a 520 ani de la trecerea Sfântului Ștefan cel Mare la Domnul și 32 de ani de când a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, la Atarul de vară al Mănăstirii Vad, Părintele Mitropolit Andrei a liturghisit şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Verticalitatea Sfântului Ștefan cel Mare și slăbănogeala noastră”, în cadrul căruia a vorbit despre viața, activitatea și virtuțile Sfântului Ștefan cel Mare, un model pentru credincioșii de astăzi.

„Să ne uităm la Sfântul Ștefan cel Mare și să îi urmăm credința”, a îndemnat ierarhul.

La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Ivan Mihai. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Bădeni, Protopopiatul Turda.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, corul maicilor a interpretat balada „Când a fost să moară Ștefan”.

La finalul slujbei, părintele stareț Nicodim Pop a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, printre care s‑a aflat și academicianul Marius Porumb, membru titular al Academiei Române. Toți copiii și tinerii prezenți la Sfânta Liturghie au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.