Sfântul Stelian Paflagonul, sărbătorit la biserica lui din București

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 27 Noiembrie 2019

Biserica Parohiei „Sfântul Stelian”-Lucaci din Bucureşti şi-a prăznuit marţi, 26 noiembrie, ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, condus de părintele Sergiu-Constantin Nicolaescu, secretarul Protoieriei Sector 3 Capitală. 

Ziua de sărbătoare a început cu săvârşirea slujbei Acatistului Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, la finalul căreia sfintele sale moaşte, care se păstrează în biserică, într-o frumoasă raclă de argint, au fost purtate în procesiune, fiind aşezate spre închinare într-un baldachin în curte.

Apoi, a fost săvârşită Sfânta Liturghie, în timpul căreia au fost rostite şi cererile de pomenire pentru cei trecuţi la Domnul: ctitori, slujitori, miluitori, binefăcători şi închinători ai locaşului de cult.

Înaintea momentului împărtăşirii credincioşilor, părintele Sergiu Nicolaescu a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat faptul că Sfântul Cuvios Stelian a ales încă din tinereţe calea îmbogăţirii în Hristos, prin împărţirea averii materiale şi intrarea în viaţa monahală: „El a crescut într-o familie creştină, iar părinţii i-au sădit în suflet frica de Dumnezeu şi iubirea de oameni. De aceea, ajungând la vârsta potrivită, şi-a împărţit averea săracilor pentru că sufletul său nu se alipise în chip pătimaş de bu­nurile trecătoare ale vieţii acesteia, ci a căutat să-şi agonisească co­moara nepieritoare a credinţei şi a faptelor bune, care să îi fie candelă aprinsă cu care să meargă înaintea Mirelui Ceresc. Astfel, a ieşit din lume şi s-a retras în pustie”. 

De asemenea, părintele a adăugat faptul că ieşirea din lume nu a însemnat şi părăsirea ei, cuviosul mergând adesea în cetate ­pentru a-i cerceta pe creştini şi dobândind şi darul vindecării ­copiilor. 

La final, enoriaşii şi pelerinii prezenţi au primit pachete cu ­alimente. Sfintele moaşte au ­rămas spre închinare în baldachinul amenajat în curtea bisericii pe tot parcursul zilei.