Sfaturi pentru o viaţă sănătoasă
Preoţii de caritate din spitalele Capitalei s-au întrunit ieri într-o nouă conferinţă din cadrul Cercului pastoral-misionar "Comunicare şi comuniune". Pe lângă dezbaterile privind actualitatea ascezei, dr. Antoaneta Urban, medic de laborator în cadrul Policlinicii Iancului, a arătat diferite aspecte cu privire la alimentaţia şi alimentele sănătoase ce pot fi consumate în timpul postului.
Tema discutată de preoţii de caritate a fost "Asceza creştinului în vremurile de azi" şi, potrivit tradiţiei, un preot de caritate a susţinut un referat. Pr. Dinu Liviu Mihai, de la Centrul socio-medical "Sfântul Luca", a reliefat fundamentele teologice ale postului în Vechiul şi Noul Testament, înţelesurile spirituale ale postului la Sfinţii Părinţi şi tendinţa actuală de a se renunţa la post din varii motive. Astfel, pr. referenţiar a arătat că "postul este un mijloc de elevaţie sufletească, de dominare a sufletului asupra patimilor trupeşti şi de părăsire a ispitelor, a balastului şi a poverilor uneltirilor celui viclean, ce aduc întunecarea gândurilor şi tulburarea cugetelor. Postul trupesc trebuie negreşit dublat de cel sufletesc, de rugăciune, de milostenie şi de orice faptă de caritate. Astfel, putem spune că postul are şi o importanţă socială, constituind un mijloc şi o forţă de progres, de întrajutorare". Regimul vegetarian, o alterare a rostului postului Punctul culminant al conferinţei a fost seria de sfaturi medicale oferite de dr. Antoaneta Urban, medic de laborator în cadrul Policlinicii Iancului, care a subliniat anumite aspecte cu privire la alimentaţia şi alimentele sănătoase ce pot fi consumate în timpul postului. "O alimentaţie sănătoasă constă într-un consum de foarte multe legume, fructe, peşte, ce conţine fosfor, dătător de lumină, o hrană deosebită pentru creier. De evitat consumul de ton, fiindcă este cel mai toxic peşte, iar toxicitatea acestuia fixează metalele grele în corp. Coaja fructelor, la fel, conţine cea mai mare concentraţie de poluare, fumatul care este foarte toxic, întrucât, pe lângă nicotină, mai există o substanţă extrem de toxică, cotinină, ce acţionează direct pe creier, diminuând performanţele acestuia. În privinţa legumelor şi a fructelor există nişte concepte potrivit cărora, dacă sunt congelate imediat după ce au fost culese proaspăt, acestea îşi păstrează valorile nutritive şi sunt mult mai bune decât cele care zac pe o tarabă bătute de soare până seara târziu. De asemenea, contează felul în care trebuie pregătită hrana şi e de evitat folosirea vaselor şi a foiţei de aluminiu, care, potrivit studiilor recente, ar cauza boala Alzheimer. Dacă încercăm să respectăm câteva din sfaturile acestea, nu înseamnă că am rezolvat problema, aceasta pentru că şi azi, la peste 25 de ani de la tragedia de la Cernobîl, există în pământ o concentraţie mare de stronţiu, ce se regăseşte în legume, fructe, zarzavaturi şi alte alimente. Sunt lucruri pe care nu le putem rezolva, doar Dumnezeu ne mai poate apăra", a spus dr. Antoaneta Urban. Un alt lucru dezbătut a fost regimul vegetarian, prin care adepţii se privează de vitamina B12, o vitamină cu care noi ne naştem într-o anumită cantitate, ea ajutându-ne până în jurul vârstei de 50 de ani, singura sursă după această vârstă fiind carnea şi ouăle. Riscul acestui regim îl reprezintă anemia Biermer, cancerul sau insuficienţa hepatică. Lucrările celei de-a XXIII-a conferinţe a Cercului pastoral-misionar al preoţilor de spitale din Bucureşti au fost precedate de săvârşirea Tainei Sfântului Maslu în biserica cu hramul "Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon, Calinic şi Nectarie" din cadrul unităţii de învăţământ nr. 58 "Petre Ghelmez", din Protoieria II Capitală.