Sfaturi pentru părinții care cumpără dulciuri
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, atenţionează părinţii ca în această perioadă să cumpere dulciuri pentru copii numai dacă aceste produse sunt însoţite de etichete în limba română cu informații despre conținutul de coloranți, iar, în cazul ciocolatei, despre procentul de substanță uscată de cacao.
„Atenţionez părinţii care doresc să facă o surpriză cât mai plăcută copiilor lor ca, înainte de a cumpăra diverse sortimente de bomboane şi ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao şi grăsimi vegetale (bomboane, tablete, figurine etc.), să aibă în vedere ca toate aceste produse să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română şi să ţină cont de următoarele recomandări: dulciurile care conţin coloranţii E110 - galben portocaliu, E104 - galben de chinolină, E122 - carmoizină, E129 - roşu allura, E102 - tartrazina, E124 - roşu ponceau etichetarea trebuie să prezinte menţiunea «poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora». Ciocolata trebuie să conţină declaraţia privind «substanţa uscată de cacao ...% minimum», astfel încât să poată fi ales sortimentul care satisface cel mai bine gustul consumatorului”, a precizat Paul Anghel.
El susţine că pentru persoanele care suferă de alergii, eticheta oferă informaţii privind posibilele componente cu efecte alergene, denumirile acestora fiind evidenţiate în lista ingredientelor. „Dulciurile, ciocolata şi produsele pe bază de cacao (…) trebuie consumate moderat, cu responsabilitate”, a mai atenționat Anghel, citat de Agerpres. (C. Z.)