Sfaturi utile pentru păstrarea bradului de Crăciun
Bradul este ornamentul principal al sărbătorilor de iarnă și aduce bucurie în casele noastre prin mirosul său, atmosferă și semnificația sa. Pentru mulți devine o problemă păstrarea acestuia verde pentru mai multe zile, întrucât se ofilește repede și îi cad acele. Iată câteva sfaturi utile pentru o prospețime a bradului săptămâni întregi.
Dacă optăm pentru un brad natural trebuie să fim pregătiți să‑l întreținem, așadar asigurați‑vă înainte de toate că achiziționați un brad proaspăt, cu ramurile elastice, greu de frânt. Chiar dacă pomul a fost tăiat de câteva zile el continuă încă să împrospăteze aerul și să umple casa cu oxigen. Brazii proaspăt tăiaţi absorb în primele 24 de ore aproximativ trei litri de apă. Consumul mediu de apă al pomului de Crăciun este de 500 de mililitri zilnic, după prima zi, de aceea se și recomandă să îi adăugăm apă proaspătă zilnic. O altă modalitate de a ne asigura că bradul nu se va usca înainte de vreme este să îl ferim de lumina directă a soarelui, cât și de sistemele de încălzire și de ventilație ale casei, deoarece acestea nu vor face decât să grăbească procesul de uscare. Locul bradului trebuie să fie cât mai departe de calorifere, sobă sau cămin, iar spațiul în care e amplasat să fie cât mai des aerisit.
Pentru a maximiza durata de viață a pomului de Crăciun, îl putem plasa într‑o găleată cu nisip umed, ce trebuie udat la una‑două zile. Un pom mic de Crăciun, scos din grădină, poate fi plantat într‑o găleată și apoi adus în casă. De obicei, pomul se plantează chiar cu câteva zile înainte de sărbători, într‑un vas destul de spațios. Rădăcinile trebuie abundent umezite, învelite într‑o folie sintetică și acoperite cu mușchi sau cu turbă. Trebuie menținută umiditatea camerei în care se află bradul, pentru a nu grăbi procesul de uscare a acestuia. Dacă nu avem umidificator, se poate așeza un vas cu apă pe calorifer. Totodată, este indicat să pulverizăm periodic cu apă proaspătă toată suprafața bradului, însă în cantități mici. Totuși, un brad verde, cu ramuri viguroase, nu este ușor de menținut, așa că se recomandă adăugarea de substanțe hrănitoare în apa din suportul copacului. De exemplu, aspirina dizolvată în apă întărește sistemul imunitar al copacului, ajutându‑l să facă față bacteriilor din apă.
O altă cauză importantă a căderii acelor îl are etilena, un hormon care apare la toate plantele și fructele când încep să se ofilească, să se deshidrateze, de aceea evitați să țineți fructe sub brad. Poate ultimul lucru care ne trece prin minte, când ne gândim la beculețele colorate de Crăciun, este efectul lor asupra unui brad natural. Se pare însă că acest aspect nu trebuie trecut cu vederea, pentru ca becurile de anumite culori, ce răspândesc un anumit spectru de lumină, pot afecta fiziologia copacului, împiedicând procesul de fotosinteză. De aceea, specialiștii ne atenționează să folosim, în primul rând, LED‑uri în locul beculețelor cu filament, pentru că au avantajul de a nu se încălzi, și apoi să alegem întotdeauna instalații necolorate (becuri albe sau transparente). Lumina albă e absorbită cel mai ușor, iar bradul are nevoie de ea pentru a produce energia necesară sănătății acelor. Lumina colorată (roșie, albastră, verde etc.) îngreunează acest proces și supune copacul la un efort suplimentar pentru a‑și prepara hrana prin fotosinteză. Experimentele au arătat că spectrul albastru e cel mai dezastruos în acest sens și poate secătui bradul de vlagă, așa că e bine să ocolești instalațiile de pom cu becuri albastre. Spre deosebire de ele, beculețele albe pot prelungi viața bradului cu până la 30 de zile după împodobire.