Sfinte Liturghii arhiereşti la mănăstirile Icoana şi Stănişoara
În Duminica a 4-a după Pogorârea Sfântului Duh, două mănăstiri din Mitropolia Olteniei şi-au serbat ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului. Cu prilejul prăznuirii slăvitei naşteri a marelui proroc, aşezămintele monahale de la Icoana - Gorj, şi Stănişoara - Vâlcea au primit sute de pelerini la rugăciune, care au luat parte la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Numeroşi credincioşi au participat duminică, 24 iunie, de praznicul Naşterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, la sărbătoarea hramului Mănăstirii Icoana din Protoieria Târgu Cărbunești, judeţul Gorj. Continuând tradiţia ultimilor ani, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi preoţii protoierei Iulian Mărgineanu de la Protoieria Târgu Cărbuneşti şi Ioan Popescu, de la Protoieria Sectorului 2 al Capitalei şi preot slujitor la Parohia Icoana din Bucureşti, cel care a donat terenul pe care se găseşte mănăstirea. Sfânta Liturghie, săvârşită în Altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii, a fost urmată de o slujbă de Parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş care au plecat la cele veşnice. În cadrul slujbei euharistice, diaconul Andrei Carapencea a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Seaca Tânără, Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj.
„Există o legătură vie între om și Dătătorul vieții sale”
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a evidențiat importanța acestei duminici și bucuria prilejuită de aceasta, bucurie ce trebuie simțită și trăită de fiecare creștin și în momentul citirii Sfintei Evanghelii, căci prin aceasta „Îl avem pe Mântuitorul Hristos viu în sufletele și inimile noastre. Cuvântul Evangheliei nu este altceva decât chemarea lui Dumnezeu de a sta de vorbă cu El, omul putând să dea curs acestei invitații prin rugăciune. Prin această acțiune de comunicare creatură-Creator, care este rugăciunea, Dumnezeu grăiește, zidește și vindecă lumea, chiar și la modul fizic, întrucât boala, de orice tip ar fi ea, nu este altceva decât o lipsă a harului lui Dumnezeu în viața noastră”. În fața unei asemenea lucrări de înnoire a lumii și a firii, omul trebuie să rămână tăcut, căci „tăcerea este ziditoare, iar în tăcere Dumnezeu vorbește”.
IPS Părinte Irineu a subliniat că și păgânii pot comunica cu Dumnezeu, chiar dacă nu au primit harul luminător al Sfântului Botez, în virtutea „simțirii naturale care ne învață să facem ceea ce este bine”. Un exemplu în acest sens este chiar sutașul din Evanghelia citită în această zi, care se adresează Mântuitorului Hristos „ca unui Dumnezeu, îl cheamă ca pe Dumnezeu, se smerește și cugetă că Dumnezeu, atunci când grăiește, zidește și vindecă lumea. Astfel, dacă boala este absența Creatorului din viața creației, rezultă că o definire corectă a termenului sănătate ar fi acela de a fi cu Dumnezeu, de a exista o legătură vie între om și Dătătorul vieții sale”. Dacă sutașul dă mărturie despre Mântuitorul Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu, Viața și sănătatea lumii, Sfântul Ioan Botezătorul, ne învață Părintele Mitropolit Irineu, dă mărturie despre familie, ca loc de manifestare a lucrării lui Dumnezeu. În aceste vremuri tulburi, trebuie „păstrată valoarea familiei”, atât cu înțelesul propriu, cât și cu sensul de Biserică, ca o mare familie, căci aceste două entități sunt locuri de sfințenie, cărări spre Împărăția cerurilor.
Comunicarea omului cu Dumnezeu prin rugăciune include întreaga creație, inclusiv sufletele celor ce s-au mutat la viața veșnică, de aceea la finalul slujbei a fost oficiat un parastas pentru slujitorii și miluitorii Mănăstirii Icoana, ca Dumnezeu să îi așeze în loc luminat și fără de întristare.
„Proroc al Celui Preaînalt”
Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a fost prezent la hramul Mănăstirii Stănişoara, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Mănăstirea lângă care au sihăstrit Sfinții Neofit și Meletie, sfințindu-și viața prin îndelungi postiri și privegheri, are ca hram „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Despre acesta, IPS Părinte Varsanufie a spus că „a întruchipat sfinţenia dobândită încă din timpul vieţii și, de aceea, Mântuitorul ne-a încredințat că «nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul; totuşi, cel mai mic în Împărăţia cerurilor este mai mare decât el (Matei 11, 11). «Fost-a om trimis de Dumnezeu, numele lui era Ioan» (Ioan 1,6), spune Sfântul Evanghelist Ioan.
Este cel mai mare om născut din femeie pentru că ne amintim de propovăduirea şi misiunea sa vestită încă din Vechiul Testament (Matei 3, 2-3; Marcu 1, 2-4), dar în mod special de momentul extraordinar al Teofaniei de la Iordan (Matei 3, 13-17; Marcu 1, 9-11). Toți prorocii au vorbit, au prorocit și au scris despre Cel ce avea să vină, fără să-L vadă, însă Ioan este cel care L-a văzut pe Mântuitorul și nu numai că L-a văzut, dar L-a și arătat lumii, spunând: «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii» (Ioan 1, 29). Este în același timp cel mai mic din Împărăția lui Dumnezeu pentru că nu a apucat să vadă slava Învierii Mântuitorului Hristos, așa cum au văzut-o Apostolii, întrucât a fost omorât de invidia unei femei păcătoase, Irodiada, cumnata regelui Irod, care și-o luase de țiitoare”.
IPS Părinte Varsanufie a vorbit în continuare și despre „pericopa evanghelică în care un centurion roman, auzind și văzând minunile pe care le-a făcut Mântuitorul, a venit la El, rugându-L să-i vindece sluga grav bolnavă. Mântuitorul i-a zis: «Venind îl voi vindeca», însă el, atât de credincios era, încât i-a zis: «Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu, ci numai spune un cuvânt şi se va vindeca sluga mea. Că şi eu sunt om sub stăpânirea altora şi am sub mine ostaşi şi-i spun acestuia: Du-te, şi se duce; şi celuilalt: Vino, şi vine; şi slugii mele: Fă aceasta, şi face», fapt care-L miră pe Fiul lui Dumnezeu, încât îl dă exemplu pe acest sutaș: «Adevărat grăiesc vouă: Nici în Israel n-am găsit atâta credinţă. Și zic vouă că mulţi de la răsărit şi de la apus vor veni şi vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac şi cu Iacov în Împărăţia cerurilor», așa cum a dat-o exemplu, pentru credința ei, pe femeia cananeeancă.
Credința sutașului se vădește prin aceea că Mântuitorul spunându-i «fie ție după cum ai crezut», Sfânta Evanghelie mărturisește că «s-a însănătoșit sluga lui în ceasul acela».
Ne încredințăm astăzi că Dumnezeu Se milostivește față de cei aflați în neputință și care au nădejde la El, iar din viața Sfântului Ioan Botezătorul vedem că Dumnezeu are și o rânduială cu fiecare dintre noi și, de aceea, smerindu-ne, trebuie să ne așezăm sub ocrotirea și milostivirea Sa”, a încheiat IPS Părinte Irineu.