Sfinte Liturghii arhiereşti la Râmnicu Vâlcea şi Gura Motrului

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 31 Martie 2021

Duminică, 28 martie, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Altarul de vară din curtea Centrului eparhial din Râmnicu Vâlcea.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul le-a vorbit credincioşilor râmniceni despre viaţa şi teologia Sfântului Grigorie Palama: „Sfântul Grigorie Palama a fost, cu siguranţă, nu doar cel mai reprezentativ teolog al Bisericii Ortodoxe din secolul al 14-lea, ci mai ales cel care a reuşit să sintetizeze în chip exemplar moştenirea duhovnicească lăsată de Părinţii Bisericii. Opera teologică a Sfântului Grigorie Palama se dovedeşte a fi expresie autentică a învăţăturii Bisericii Ortodoxe. Teologia Sfântului Grigorie Palama este o teologie trăită, ce prezintă un Dumnezeu viu şi personal, şi nu o fiinţă divină abstractă, ce rămâne în transcendent, fără o legătură personală cu oamenii şi lumea”.

Sâmbătă, 27 martie, când Biserica l-a prăznuit pe Sfântul Proroc Anania, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, la Mănăstirea Gura Motrului, județul Mehedinți. Cu această ocazie, monahul Cleopa din obștea de la Gura Motrului a fost hirotonit ierodiacon.