Sfintele Paști în cetatea Băniei

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 18 Aprilie 2023

Credincioșii din Craiova s-au reunit în număr mare duminică, 16 aprilie, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” pentru a lua lumină în noaptea Învierii. Aceasta le-a fost oferită de către Înaltprea­sfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, și de slujitorii catedralei. Așa cum este rânduiala, ierarhul a săvârșit în continuare slujba Învierii și Sfânta Liturghie pascală.

Potrivit tradiției liturgice, în prima zi a Sfintelor Paști, începând cu ora 12:00, Mitropolitul Olteniei a oficiat Vecernia Învierii, numită și „a doua Înviere”, la Paraclisul Mitropolitan „Madona Dudu” din Craiova.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre arătarea Domnului și despre importanța cosmică și soteriologică a Învierii: „Era de așteptat ca evenimentul acesta să stârnească multă teamă, frică, cutremur deoarece minunea Învierii Mântuitorului a bucurat întreaga lume, dar a și zguduit temeliile iadului. Mântuitorul a înviat întru slavă, arătându-Se ucenicilor Săi și celor de aproape. Toate acestea au dovedit că Învierea era necesară. Învierea reface legătura noastră cu Dumnezeu Tatăl, ne consolidează firea noastră și ne întoarce spre calea mântuirii”.