Sfintele Paşti în Transilvania
Bucuria cea mare a credincioşilor, după perioada de pregătire din Marele Post, s-a împlinit o dată cu Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Sfânta Lumină a aprins sufletele şi lumânările celor care au înconjurat lăcaşele de cult, apoi a ajuns în casele credincioşilor, precum şi la mormintele celor adormiţi, în aşteptarea învierii de obşte.
Catedrala mitropolitană din Sibiu a adunat, ca în fiecare an, câteva mii de credincioşi care au venit la miezul nopţii pentru a primi Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim. Lumânările din mâinile credincioşilor au fost aprinse de la Sfânta Lumină purtată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, din Sfântul Altar până pe treptele de la intrarea în Catedrala mitropolitană, de unde a pornit procesiunea de înconjurare a sfântului lăcaş.
Pe o scenă amenajată la intrarea în Catedrala mitropolitană, IPS Mitropolit Laurenţiu şi soborul de preoţi şi diaconi au oficiat slujba Învierii, iar credincioşii au intonat troparul Învierii împreună cu slujitorii Sfântului Altar şi Corala „Timotei Popovici“.
După slujba religioasă oficiată în incinta Catedralei, ierarhul a citit Pastorala adresată clerului şi credincioşilor din Arhiepiscopia Sibiului şi le-a transmis celor prezenţi urările tradiţionale de la acest mare praznic. Programul liturgic a continuat în Catedrala mitropolitană, cu Utrenia şi Sfânta Liturghie, la care au participat o bună parte din credincioşii veniţi încă de la miezul nopţii. Mulţimi de credincioşi s-au împărtăşit la Sfânta Liturghie cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. La Sfânta Liturghie, pâinea şi vinul cunoscute sub numele de „paşti“ au fost binecuvântate de IPS Mitropolit Laurenţiu şi împărţite la sfârşit credincioşilor.
Procesiunea Învierii
În Duminica Sfintelor Paşti, la Vecernia cunoscută şi sub numele de „A Doua Înviere“, preoţii din Sibiu şi împrejurimi au venit la Catedrala mitropolitană pentru a oficia slujba religioasă împreună cu IPS Mitropolit Laurenţiu şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Credincioşii au participat în număr mare şi au avut posibilitatea să asculte Evanghelia citită în mai multe limbi străine. Aşa cum este tradiţia la Sibiu, după „A Doua Înviere“, soborul slujitor şi credincioşii au participat la o procesiune prin centrul vechi al oraşului, pentru a vesti marea minune în cetate şi pentru a transforma urbea într-o comunitate mărturisitoare. Ca şi la slujbele din Noaptea Învierii, şi la această Vecernie au participat autorităţi judeţene şi locale, amintind pe prefectul Ovidiu Sitterli, pe vice-preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Banciu şi alte oficialităţi.
La încheierea procesiunii, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioşilor unicitatea slujbei religioase din Duminica Paştilor şi le-a mulţumit că au venit împreună cu preoţii pentru a participa la o manifestare spirituală deosebită.
„Procesiunea aceasta este un act liturgic, un act de pietate şi de cinstire adusă lui Dumnezeu. În Evanghelia citită la această Vecernie am ascultat relatarea primei arătări a Mântuitorului către ucenici, după Învierea Sa. A înviat în prima zi a săptămânii şi spre seară a intrat prin uşile încuiate în locul unde erau ucenicii încuiaţi de frica iudeilor. I-a binecuvântat zicând: «Pace vouă!», o formulă pe care o folosim foarte des la toate slujbele bisericeşti. Cel care binecuvântează transmite harul lui Dumnezeu tuturor celor care doresc să se împărtăşeacă din pacea cerească. Pentru a transforma starea lor de teamă într-una de bucurie, Mântuitorul le-a arătat semnele cuielor din palmele şi coasta Sa, prin care şi noi credem cu adevărat că El a murit şi a înviat. I-a binecuvântat din nou şi i-a trimis la o vestire a Evanghelie până la marginile pământului“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Braşovenii, binecuvântaţi de Paşti
În a doua zi a marelui praznic, IPS Mitropolit Laurenţiu a liturghisit la Biserica „Sfântul Nicolae“ din Şcheii Braşovului, pentru a continua o veche tradiţie ca la marile praznice ierarhul să fie prezent în vechea cetate de sub Tâmpa pentru a-i binecuvânta pe preoţi şi credincioşi. În semn de preţuire faţă Braşov, IPS Mitropolit Laurenţiu a adus racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Credincioşii braşoveni au venit în număr mare la Catedrala din Şcheii Braşovului pentru a se închina la moaştele aduse de IPS Mitropolit Laurenţiu şi pentru a participa la Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de corala bisericii braşovene.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit credincioşilor despre roadele Învierii pentru întreaga creaţie şi despre descoperirile Mântuitorului Iisus Hristos după Înviere, momente relatate de Sfintele Evanghelii pentru a ne dovedi realitatea minunii. „Cea mai importantă lucrare a Învierii a fost bucuria cea mare a întregii făpturi care a văzut că s-a realizat împăcarea, izbăvirea şi mântuirea. Mântuitorul Iisus Hristos a murit şi a înviat, iar prin moartea Sa a biruit moartea. Prin Înviere, Mântuitorul Hristos a dat posibilitatea firii umane să învie la învierea cea de obşte, pentru ca viaţa veşnică de la sfârşitul lumii să fie rânduită pentru firea umană deplin, pentru suflet şi pentru trup. Până la învierea de obşte, doar sufletele vor merge în rai sau în iad“, a subliniat ierarhul.
În a treia zi de praznic, IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Treime“ din Făgăraş, unde credincioşii s-au închinat la racla cu moaştele Sfântului Andrei Şaguna.
Slujbele Învierii la Cluj-Napoca
Mii de credincioşi au participat duminică noaptea la slujba Învierii Domnului Iisus Hristos oficiată la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Credincoşii au luat Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, apoi au participat împreună cu ierarhul şi soborul slujitor la o procesiune în jurul catedralei.
Duminică, în prima zi de Paşti, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, iar Preasfinţitul Episcop-vicar Vasile Someşanul a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia „Schimbarea la Faţă“ de pe Bulevardul Eroilor.
Duminică seara, IPS Mitropolit Andrei şi PS Episcop Vasile Someşanul au oficiat Slujba celei de a doua Învieri în Catedrala mitropolitană.
În cea de a doua zi de Paşti, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ din Bistriţa. Alături de ierarh a slujit un sobor de preoţi şi diaconi din care a făcut parte vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Iustin Tira, şi protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican. La slujbă au participat numeroşi bistriţeni, autorităţi judeţene şi locale.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vorbit credincioşilor despre bucuriile credinţei.
„În lumea noastră, câte păcate nu sunt care îl fascinează pe om şi, mai mult, îi dau iluzia că se va simţi bine, că-i va aduce păcatul bucurie. Această bucurie însă ţine până când se consumă păcatul. Acelaşi lucru se întâmplă cu drogurile, cu băutura, cu desfrânarea şi cu toate celelalte păcate, pentru că omul, bietul, crede că îi vor procura bucurii, dar bucuriile păcatului ţin puţin. Bucurii care le depăşesc pe acestea, bucurii absolute, sunt bucuriile credinţei. Femeile mironosiţe, care l-au iubit cel mai mult pe Domnul Iisus Hristos şi care, în zorii zilei Învierii, au alergat la mormânt ca să îmbălsămeze trupul Domnului şi nu l-au găsit pentru că înviase, au avut parte de bucurie sfântă. Această bucurie le-a cuprins atunci şi a rămas cu ele în vecii vecilor“, a spus ierarhul care le-a urat credincioşilor să le dea Dumnezeu „multe bucurii curate, să vă bucuraţi de sănătate, de realizările copiilor şi de tot ce vă este drag dar, la capăt, să vă facă Dumnezeu parte şi de bucuriile sfinte care încep pe pământ dar care nu se mai termină în vecii vecilor“. După-masa, ierarhul a fost prezent la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Bistriţa, unde a săvârşit slujba Vecerniei.
În a doua zi de Paşti, PS Episcop-vicar Vasile Someşanul a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ de la Nicula, judeţul Cluj, iar seara ierarhul a fost prezent în Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Cluj-Napoca, unde a oficiat slujba Vecerniei, alături de parohul Dan Hognogi, preoţii slujitori Dorin Ielciu şi Vasile Roman, pr. Călin Ficior, de la parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din cartierul clujean Zorilor, şi diaconi. PS Vasile Someşanul i-a îndemnat pe credincioşi să se apropie de modelul Mântuitorului, acela de a-i ierta pe cei care au ură.
„Să facem din viaţa noastră duhovnicească un Paşte, o continuă petrecere cu Hristos, de la stricăciunea vieţii acesteia la nestricăciunea vieţii cu Dumnezeu. Scopul existenţei noastre este părtăşia cu firea cea dumnezeiască. Pentru aceasta ne este dat să trecem prin încercările acestei vieţi. Pentru a depăşi starea de păcat, în Biserică lucrează Sfintele şi Dumnezeieştile Taine, care alungă întunericul neştiinţei şi răutatea păcatului din gândul, inima şi faptele noastre. Ura, duşmănia este un păcat greu, dar iertarea e o virtute pe care o dobândim când ne străduim să-i urmăm Mântuitorului Nostru Iisus Hristos, care ne spune că prin aceasta vor cunoaşte oamenii că sunt ucenicii Lui dacă vor avea dragoste unii faţă de alţii“, a arătat ierarhul.
IPS Ioan la Întorsura Buzăului
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei a oficiat slujba celei de-a doua Învieri în localitatea Întorsura Buzăului, judeţul Covasna la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“, aceasta fiind prima slujbă în acest lăcaş. Slujba a fost săvârşită alături de un sobor de preoţi format din protopopul de Întorsura Buzăului, Florin Tohănean, protopopul de Sfântul Gheorghe, Ioan Bercu, ieromonahul Ilie Bularca, stareţul mănăstirii din Valea Mare, judeţul Covasna, preoţii din Protopopiatul Întorsura Buzăului şi din împrejurimi. Au fost prezente şi oficialităţi judeţene şi locale precum prefectul judeţului Covasna Marius Popică, senatorul de Covasna, Marius Obreja şi primarii din oraşul Întorsura Buzăului şi comunele Sita Buzăului şi Barcani.
Biserica a fost binecuvântată prin stropire cu apă sfinţită, pentru ca slujbele să se poată desfăşura în bună rânduială de acum înainte, iar enoriaşii din viitoarea parohie să nu mai străbată o cale foarte lungă până la cea mai apropiată biserică. IPS Arhiepiscop Ioan a hirotesit întru duhovnic pe preotul Mihai Solomon.
Ierarhul a ţinut cuvânt de învăţătură despre cea mai mare sărbătoare a omenirii, Învierea Mântuitorului şi le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea sărbătorii, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la ridicarea lăcaşului de cult şi a felicitat pe cei care s-au implicat şi încă se mai implică la toată această lucrare şi care jertfesc pentru ca aceasta să fie dusă la bun sfârşit. Alături de biserică se află şi clădirea sediului Protopiatului Ortodox Întorsura Buzăului, care, de asemenea, este în construcţie, necesitând mai multe lucrări pentru a putea fi utilizată.
Piatra de temelie pentru Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ a fost pusă în 2008 de IPS Arhiepiscop Ioan, în 2009 au început lucrările de zidire. În 2013 s-au realizat finisajele exterioare, brâul şi ocniţele în care se va picta la exterior, iar până la data prezentă s-au turnat scările de acces la biserică.
Praznicul Învierii Domnului la Oradea
Praznicul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos a găsit Catedrala episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea înveşmântată în frumoasă haină de sărbătoare, cu prilejul hramului. Cu această ocazie a fost a treia oară când s-a săvârşit Slujba Învierii în catedrala propriu-zisă, după ce în 2012, de Înviere, au fost săvârşite primele sfinte slujbe în noua Catedrală. Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la noua Catedrală episcopală din Oradea cu câteva minute înainte de miezul nopţii, fiind oferită de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, clerului slujitor şi celor peste trei mii de credincioşi prezenţi. A urmat procesiunea de înconjurare a sfântului lăcaş, urmată de Utrenia Învierii, oficiată de PS Episcop Sofronie în catedrala propriu-zisă, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi.
Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului a fost oficiată de unul dintre slujitorii catedralei, în paraclisul „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie“ de la demisolul catedralei.
Sfânta Liturghie din prima zi a Sfintelor Paşti, Duminica Învierii Domnului, a fost săvârşită de PS Episcop Sofronie în catedrala propriu-zisă, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi care au participat cu bucurie la hramul noii Catedrale Episcopale din Oradea.
În predica rostită după citirea pericopei evanghelice a marelui praznic al Învierii Domnului, ierarhul a subliniat frumuseţea şi importanţa celei mai mari minuni săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos, propria Sa Înviere din morţi.
„Sărbătoarea de astăzi, sărbătoarea sărbătorilor, praznicul praznicelor, Învierea Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ne pregăteşte pe noi toţi să intrăm întru bucuria Tatălui ceresc, Care L-a trimis pe Fiul Său în lume, pe Cuvântul Său Cel Veşnic, la plinirea vremii, să Se nască din Fecioara Maria, întru toate făcându-Se asemenea nouă, afară de păcat, Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, pentru ca pe noi, oamenii, să ne mântuiască şi la cunoştinţa Adevărului să ne aducă şi, mai mult decât atât, ca prin harul Duhului Sfânt, noi, cei botezaţi în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, care în Hristos ne-am botezat şi în Hristos ne-am îmbrăcat, să ne îndumnezeim, să devenim fii ai lui Dumnezeu prin har“, a spus PS Sofronie.
„De aici, iubit popor al lui Dumnezeu, vine puterea noastră, a creştinilor, din Învierea Domnului Iisus Hristos, Care a venit pe pământ să ne dăruiască nouă învierea, o putere ce nu este din lumea aceasta, ci din Împărăţia cerurilor. El a venit, cu puterea Sa dumnezeiască, ca să învingă moartea, să o doboare, să o facă de ruşine, moartea noastră, pe care nimeni de pe pământ, nici un muritor nu ar fi avut putere să o învingă“, a mai spus PS Sofronie care a amintit despre ajutorul pe care credincioşii sunt datori să îl dea celor care sunt în lipsuri şi suferinţe, mai de aproape sau mai de departe, anunţând colecta ce urmează să se desfăşoare la nivelul întregii Patriarhii Române pentru ajutorarea creştinilor ortodocşi din Siria. La finalul Sfintei Liturghii, s-a dat citire rugăciunilor de binecuvântare a ouălor, brânzei şi cărnurilor.
În a doua zi a Sfintelor Paşti, PS Sofronie s-a aflat la biserica din cartierul orădean „Mihai Eminescu“, ce are hramurile „Învierea Domnului“ şi „Intrarea Domnului în Ierusalim“. În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a arătat semnificaţiile Învierii din morţi a Domnului Iisus Hristos pentru întreaga umanitate.
„Aşa cum am ascultat cu toţii din cuvântul Sfintei Evanghelii ce s-a citit, la cunoaşterea lui Dumnezeu nu putem ajunge decât prin Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, cea de-a doua Persoană a Preasfintei Treimi. Cunoaşterea lui Dumnezeu, atât cât este oamenilor cu putinţă, se poate face doar pe baza a ceea ce Dumnezeu a descoperit, şi Dumnezeu S-a descoperit pe Sine oamenilor prin Legea ce a dat-o lui Moise şi prin prooroci, dar desăvârşirea descoperirii dumnezeieşti vine atunci când, la plinirea vremii, Dumnezeu Îl trimite pe Fiul Său, Cel împreună veşnic cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt, ca să Se facă Om, să Se nască din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi să moară pentru păcatele noastre pe Cruce, să învieze şi, apoi, să Se înalţe la dreapta slavei Tatălui“, a spus PS Sofronie.
În a treia zi a Sfintelor Paşti, PS Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie la Paraclisul episcopal cu hramul „Învierea Domnului“, capela Haşaş, din cimitirul municipal din Oradea. Biserica, ridicată în perioada interbelică, între 1938-1940, de ctitorul dr. Alexandru Haşaş, în memoria răposatei sale soţii, Irina Haşaş, în cimitirul municipal din Oradea, spre a servi drept capelă de cimitir, are o pictură deosebit de valoroasă, realizată de către renumitul pictor Corneliu Baba. A fost cea dintâi biserică de cimitir zidită în Transilvania după Marea Unire.
Timp de şapte decenii, bisericuţa, ca şi alte lăcaşuri de cult din oraş, a fost nevoită să îşi întrerupă rostul liturgic, devenind doar un spaţiu de depozitare a sicrielor celor adormiţi şi loc de prohodire, părăsită şi neîngrijită. Prin grija PS Sofronie, biserica a devenit, în 2009, paraclis episcopal, fiind declarată monument istoric, intrând, din nou, în circuitul liturgic.
Sărbătoare în Episcopia Sălajului
În prezenţa a mii de credincioşi, începând cu miezul nopţii, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit slujba Învierii Domnului la Catedrala episcopală „Înălţarea Domnului“ din Zalău, alături de părinţii slujitori ai catedralei. După săvârşirea slujbei Utreniei Învierii a fost citit, potrivit rânduielilor bisericeşti, cuvântul de învăţătură al Sfântului Ioan Gură de Aur. Toţi credincioşii care au participat la slujbă au primit la final câte un pahar cu „paşti“, pentru acest an fiind pregătite aproximativ 10.000 de pahare. Dimineaţa a fost săvârşită Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de către PS Petroniu, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Lumină lină“ al catedralei. La final, PS Petroniu a dat citire Pastoralei la Învierea Domnului.
În cea de-a doua zi de Paşti, PS Episcop Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioşilor oraşului Jibou, săvârşind Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Proroc Daniel“ şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. Alături de ierarh au făcut parte din sobor Dan Dregan, parohul bisericii şi protopop de Jibou, Claudiu Nechita, paroh al bisericii vechi din oraş şi inspector pentru asistenţă socială la Centrul eparhial al Episcopiei Sălajului şi Gheorghe Longodor, preot coslujitor la acestă biserică. Răspunsurile la strană au fost date de grupul vocal „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ de la Catedrala episcopală din Zalău.
Piatra de temelie a bisericii a fost sfinţită pe 16 iunie 1991, iar în 23 aprilie 2002 a fost târnosit altarul de la demisolul bisericii. Lucrările au fost finalizate în cursul anului trecut, iar în 15 septembrie 2013, biserica a fost târnosită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi PS Petroniu.
Sfânta Lumină în Maramureş şi Sătmar
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a întâmpinat sâmbătă, la ora 23:00, Sfânta Lumină de la Ierusalim pe Aeroportul din Baia Mare, unde a fost adusă de la Bucureşti cu un avion de mici dimensiuni, prin contribuţia lui Mircea Leţiu, membru în Adunarea Naţională Bisericească. Avionul a făcut escală la Cluj-Napoca, Baia Mare şi la Satu Mare. În noaptea de Paşti, de la ora 24:00, PS Iustin Sigheteanul a săvârşit slujba Învierii la Catedrala Episcopală, urmată de Sfânta Liturghie.
Duminică, de Înviere, de la ora 12:00, PS Iustin Sigheteanul a săvârşit Slujba Vecerniei („A doua Înviere“) la Catedrala episcopală.
Luni, a doua zi de Paşti, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a liturghisit şi a predicat în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din municipiul Satu Mare. La sfârşitul Sfintei Liturghii, pr. Cornel Pop a mulţumit şi a oferit ierarhului o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în numele parohiei, cu ocazia împlinirii a două decenii de arhierie, iar primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica i-a prezentat, din partea comunităţii un mesaj de felicitare. La slujbă au participat toate autorităţile judeţene şi locale. În a treia zi de Paşti PS Iustin Sigheteanul a târnosit biserica nouă din satul natal, din Parohia Rozavlea - Sesul Mănăstirii, Protopopiatul Vişeu. (Pr. Cristian Rus, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Grigore Sâmboan, Aurora Banciu)