Corifeii Apostolilor, sărbătoriți pe Colina Bucuriei

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 29 Iunie 2021

Cei doi corifei ai apostolilor, Sfinții Petru și Pavel, au fost sărbătoriți marți, 29 iunie 2021, de credincioșii bucureșteni și la Catedrala Patriarhală din Capitală. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară din apropierea lăcașului de rugăciune de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat că această zi de sărbătoare ne aduce aminte de lucrarea jertfelnică și misionară a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, prin care Biserica a cunoscut o perioadă de așezare și de dobândire a mulţi credincioși, cei doi înființând numeroase comu­nități în călătoriilor lor.

În continuare, Preasfinția Sa a conturat aspecte din viața celor doi apostoli. „Sfântul Petru a călătorit și a întemeiat două comunități și a scris două epistole, fiind pentru o vreme conducătorul comunității creștine din Ierusalim. Apoi, a propovăduit în Samaria, în Asia Mică și în cele din urmă a ajuns la Roma. Acolo a mărturisit prin sânge iubirea față de Învățătorul lui. Când au vrut să-l răstignească asemenea Mântuitorului, el a spus că nu este vrednic și a cerut să fie răstignit cu capul în jos pentru a privi cerul. Cel de-al doilea sfânt pomenit astăzi de Biserică este Saul din Tars, cel care avea să devină vasul cel ales al lui Hristos. (…) După o minunată arătare a Mântuitorului, Saul prigonitorul a mers în cetate la un preot care se numea Anania. S-a rugat mult și după trei zile a primit botezul, numindu-se Pavel. Din acel moment, Pavel a devenit cel mai înfocat apostol. Fericitul Augustin ne spune că lupul a devenit miel, iar Saul prigonitorul s-a făcut vasul cel ales al lui Dumnezeu și Apostolul nea­murilor, cum a fost numit pentru mulțimea comunităților pe care le-a înființat și pentru altele pe care le-a influențat în urma predicii și a scrierilor lui”, a reliefat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

La final, ierarhul a amintit că Sfinții Petru și Pavel, deși au fost doi oameni diferiți ca educație, amândoi au avut aceeași râvnă în vestirea Evangheliei, fiind reprezentaţi îmbrățișați în icoană. „Într-o Romă păgână, care lupta împotriva cuvintelor Mântuitorului, într-o vreme în care creștinii erau unși cu rășini și cu smoală și li se dădea foc în grădinile imperiale, Petru și Pavel au mărturisit împreună pentru Mântuitorul Hristos într-o zi de 29 iunie, anul 67. Unul a pătimit într-o zonă mai cunoscută a Romei, unde se înalță astăzi bazilica ce îi poartă numele, «Sfântul Petru», și altul în afara zidurilor Romei, unde se află o măreață bazilică închinată Apostolului nea­murilor, Sfântul Pavel. Cea mai frumoasă icoană pe care o are Biserica dedicată Sfinților Apostoli îi reprezintă îmbrăți­șându-se. Este o celebră icoană la o mănăstire ­athonită, aflată în drumul de la Careia către Schitul Prodromu, la Mănăstirea Caracalu. Ei au avut și puncte de vedere diferite, așa cum s-a întâmplat în Antiohia, unde Sfântul Pavel i-a atras atenția mai vârstnicului Apostol Petru. În cele din urmă, râvna lor se îndrepta către vestirea Evangheliei, iar icoana îi reprezintă îmbrățișați, pentru a arăta mesajul comun al celor doi corifei ai Apostolilor, pe care Biserica îi cinstește astăzi”, a spus Preasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.