Sfinții Neagoe Basarab și Antim Ivireanul cinstiți la Stockholm și Uppsala

Data: 28 Septembrie 2023

Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost cinstit marți, 26 septembrie, și în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, fiind unul dintre ocrotitorii spirituali ai eparhiei înființate în urmă cu 15 ani. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, în paraclisul Centrului Episcopal din Stockholm, Suedia. În cuvântul de învățătură, ierarhul a amintit de viața Sfântului Voievod Neagoe Basarab, numindu-l pe acesta un ocrotitor al familiei, dar și un iubitor al vieții monahale.

Miercuri, 27 septembrie, Prea­sfințitul Părinte Episcop Macarie a slujit de sărbătoarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul în biserica parohială românească din Uppsala, Suedia, care și-a sărbătorit unul dintre hramuri. Parohia românească din Uppsala îi are ocrotitori pe Sfinții Trei Ierarhi. „Aici la Uppsala, în această cetate unde s-a deschis cea mai veche Universitate din Scandinavia în anul 1477, îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Antim Ivireanul. Îi spunem așa, ivireanul sau georgianul, fiindcă deși a fost străin de neamul nostru românesc, aceasta nu l-a împiedicat ca să își iubească poporul român pe care l-a păstorit până la jertfă. Tot Sfântului Ierarh Antim Ivireanul i se datorează introducerea definitivă a limbii române în cultul Bisericii noastre. Așadar, iată, un străin de neam care a iubit poporul român mai mult decât mulți păstori români din vremea aceea”, a spus ieirarhul în cuvântul său.

După Sfânta Liturghie, Prea­sfinția Sa a vizitat  și unul din cimi­tirele capitalei Stockholm, să­vâr­șind slujbe de pomenire la mormintele mai multor români.