Sfințire de biserică în Episcopia Hușilor

Data: 24 Mai 2022

Duminică, 22 mai 2022, Prea­sfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Sărățeni, Protopopiatul Bârlad. Cu acest prilej, sfântul lăcaș a primit ca ocrotitoare și pe Sfânta Muceniță Fotini - femeia samarineancă al cărei dialog cu Hristos este descris în fragmentul evanghelic citit în Duminica a 5-a după Paști.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, coordonați de diaconul Vlad-Cosmin Mironescu.

După slujba de sfințire, ierarhul Hușilor a explicat celor prezenți semnificațiile gesturilor liturgice care alcătuiesc această rânduială.

A urmat Sfânta Liturghie, oficiată la un Altar amenajat în fața sfântului lăcaș.

În cuvântul de învățătură, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre chemarea pe care Hristos ne-o adresează de a căuta  esența lucrurilor și a explicat dialogul din­tre Hristos și această femeie samarineancă, insistând asupra chemării spre înțelegerea realităților vieții spirituale.

În semn de apreciere pentru activitatea pastorală de până acum, ierarhul Hușilor l-a hirotesit întru sachelar pe părintele paroh Alexandru Poșteanu și a oferit distinc­ții de vrednicie celor care s-au implicat în restaurarea lăcașului de cult.