Sfinţire de biserică la Balta Arsă
Momente de bucurie sufletească în localitatea Balta Arsă, comuna Corni, judeţul Botoşani, unde duminica aceasta Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana“. Slujba de târnosire a fost succedată de oficierea Sfintei Liturghii. Drept răsplată pentru eforturile făcute, IPS Teofan a oferit distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat, de-a lungul timpului, la ridicarea şi pictarea locaşului de cult.
Duminică, 2 octombrie 2016, a fost o zi de sărbătoare specială pentru credincioşii Parohiei Balta Arsă, care au participat în număr mare la sfinţirea bisericii parohiale închinate Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana. Locaşul a fost înnoit şi a primit veşmântul harului prin stropirea cu Agheazmă şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir de către IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de slujitori, din care a făcut parte şi pr. Lucian Leonte, protopop al Protoieriei Botoşani. Ierarhul a sfinţit Sfânta Masă după ce, conform tradiţiei, a pus în piciorul jertfelnicului moaşte ale sfinţilor martiri.
Slujba de târnosire a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, oficiată pe un podium special amenajat în curtea locaşului de cult. Pe parcursul zilei, credincioşii s-au închinat în biserică, trecând prin Sfântul Altar.
Pentru a marca importanţa şi bucuria zilei, locuitorii din Balta Arsă au aşezat în faţa porţilor locuinţelor icoane şi mese cu bucate.
„În biserică se propovăduieşte cuvântul adevărului“
După citirea Sfintei Evanghelii în cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat puterea pe care fiecare creştin o primeşte de la Dumnezeu prin participarea la Sfânta Liturghie: „Lucruri mari se întâmplă într-o sfântă biserică. Aţi văzut la slujba de sfinţire cum locaşul de cult a fost uns cu Sfântul şi Marele Mir, cu care nu se ung decât pruncul, la Taina Botezului, şi Sfântul Altar. Am înconjurat biserica citind cuvântul lui Dumnezeu, arătând prin aceasta că în biserică se propovăduieşte cuvântul adevărului. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, Îl rugăm pe Dumnezeu să coboare în Duhul Său cel Sfânt peste pâinea şi vinul aşezate pe Sfânta Masă ca ele să devină Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos. Cine cunoaşte cu adevărat dimensiunile cele adânci şi înălţătoare ale Dumnezeieştii Liturghii şi încearcă să se hrănească din acest izvor de har cel puţin o dată pe săptămână primeşte putere să dorească binele oamenilor din jur, putere de a nu se răzbuna, putere de a nu blestema, iar în cazuri deosebite şi puterea de a iubi vrăjmaşii“.
La finalul Sfintei Liturghii, în momentul împărtăşirii credincioşilor, pr. protopop Lucian Leonte a dat citire hrisovului de sfinţire, după care pr. Marian Ionuţ Stărică, parohul de la Balta Albă, a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a mulţumit ctitorilor, subliniind că, deşi comunitatea pe care o păstoreşte este mică şi cu posibilităţi financiare reduse, dorinţa enoriaşilor de a avea un locaş propriu de închinare a fost una veche şi arzătoare. Drept răsplată pentru eforturile făcute, IPS Mitropolit Teofan a oferit distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la ridicarea şi pictarea locaşului de cult. Astfel, pr. paroh Marian Ionuţ Stărică şi pr. Radu Pomparău au fost hirotesiţi întru iconom stavrofori, iar pr. Silviu Petrovici a primit distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei“. De asemenea, a primit distincţie de vrednicie presbitera Silvia Loghin, văduva fostului preot suplinitor de la Balta Albă, părintele Ilie Loghin, cel care a început construcţia bisericii. Distincţii au mai primit presbitera Andreea Stărică, ing. Voicu Murariu, primarul comunei Vlădeni, familia Constantin şi Veronica Ispas, familia Aurel şi Olga Ispas, familia Mihai şi Mimoza Apetri, familia Valeriu şi Maria Spiridon, precum şi membrii Consiliului parohial.