Sfinţire de capelă în parohia vasluiană Iveşti II

Data: 02 Noiembrie 2020

Sâmbătă, 31 octombrie 2020, când Biserica a rânduit pomenirea de obște a celor adormiți (Sâmbăta mor­ților - Moșii de toamnă), Prea­sfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat slujba de sfințire a capelei mortuare, ridicată în apropie­rea bisericii parohiale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”-Ivești II, Protopopiatul Bârlad, județul Vaslui.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: părintele consilier eparhial Ciprian Aurelian Tacu, părintele protopop Vasile Lăiu și părintele paroh Ioan Cristinel Bârcău.

În cuvântul adresat celor pre­zenți, ierarhul Hușilor a amintit de învierea Dreptului Lazăr, moment în care s-a putut observa atitudinea Mântuitorului față de moarte. De asemenea, a arătat că moartea este doar trecere într-o altă existență, în care luăm doar ceea ce am adunat în suflet: „La fiecare plecare a cuiva din lumea aceasta trecătoare, Dumnezeu plânge. El nu ne-a creat spre moarte, nu El a introdus moartea în umanitate. Păcatul nostru - păcatul lui Adam - a atras după sine moartea în această lume. Dumnezeu ne-a creat să fim parteneri cu El în această lume. Din cauza neascultării lui Adam, a pătruns în umanitate acest «oaspete» atât de nedorit de nimeni. Moartea este o realitate în fața căreia toți capitulăm, indiferent de cât de inteligenți și frumoși suntem ori de ce vizibilitate socială ne-am fi bucurat. În fața morții suntem cu toții egali. Nu luăm nimic din cele materiale. Luăm doar ceea ce am adunat în suflet: faptele bune, dragostea față de cei din jur și lumina adunată în inima noastră. Dumnezeu știe să lucreze în viața noastră. Așa cum l-a înviat pe Lazăr și l-a chemat pe nume, așa ne va chema pe toți pe nume. Noi ne rugăm pentru fiecare din cei adormiți, pomenindu-le numele și cerând lui Dumnezeu să îi aibă în amintirea Lui. De aceea cântăm «Veșnică pomenire»”.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Ioan Cristinel Bârcău, în semn de prețuire pentru întreaga activitate pastorală și edilitară de până în prezent, și a oferit diplome de vrednicie celor care au sprijinit îndeaproape lucrările desfășurate în cadrul parohiei.

În după-amiaza aceleiași zile, Preasfinția Sa a vizitat șantierele bisericilor „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (preot paroh Ciprian Aurelian Tacu) și „Sfânta Treime” (preot paroh Sorinel Vârlan) din municipiul Bârlad.