Sfințire de capelă într-o parohie arădeană

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 24 Iulie 2023

Credincioșii Parohiei Secusigiu din județul Arad au avut duminică bucuria duhovnicească de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a acceptat invitația părintelui paroh Horia Ștefan de a poposi în această parohie pentru a oficia Sfânta Liturghie, sfințirea icoanei în mozaic cu hramul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, urmată de sfințirea capelei mortuare, ridicată în această localitate.

Chiriarhul arădean a fost întâmpinat în fața bisericii parohiale de părintele paroh împreună cu soborul preoților slujitori, de Gheorghe Grad, primarul loca­lității, și de copii îmbrăcați în frumoase costume populare. După cuvântul de întâmpinare, au urmat sfințirea icoanei hramului și săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica parohială. Din sobor au mai făcut parte pr. Bogdan-Ioan Tod și arhid. Bogdan-Gheorghe Noghiu, inspectori eparhiali.

La momentul cuvenit, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de învățătură despre „Casa vindecării” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii, Romani cap. 15; Matei cap. 9). 

„Casa lui Dumnezeu, biserica, îi primește spre vindecare și întărire trupească și sufletească pe credincioși, ajutându-i în căutarea mântuirii și vieții netrecătoare”, a spus ierarhul. 

La sfârșitul slujbei, chiriarhul arădean a săvârșit un Parastas pen­tru cântăreții parohiei, după care a urmat un program de cântece religioase interpretate de un grup de copii din parohie, coordo­nați de învățătoarea Lavinia Barbu.

La sfârșit, preotul paroh Horia Ștefan a mulțumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru grija părintească pe care o are față de toți credincioșii parohiei și pentru faptul că a onorat invitația acestora de a le oferi binecuvântarea arhierească.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul coral „Trifon Lugojan”, condus de Marinel Roz.

După sfințirea capelei mortuare, chiriarhul locului a adresat un cuvânt de mulţumire, subliniind beneficiul credincioșilor de a avea un loc de pomenire a celor adormiți şi de reculegere în rugăciune a ­celor în viaţă.