Sfințire de cruce la granița de vest a țării
Sâmbătă, 15 septembrie, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie oficiată de preotul Gheorghe Covaci în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, a Parohiei Cenad, Protopopiatul Sânnicolau Mare. În contextul marcării Anului Centenar 2018, proclamat de Patriarhia Română drept An omagial al unității de credință şi de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, Mitropolitul Banatului a săvârșit, după cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, slujba de sfințire a unei cruci de mari dimensiuni, aflată la granița de vest a țării. La acest moment au participat reprezentanți ai Poliției de Frontieră de la Vama Cenad, ai autorităților locale, obștea monahală de la Mănăstirea Morisena, precum și numeroși credincioși din Cenad și din localitățile învecinate.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța edificării de monumente pentru pomenirea făuritorilor Marii Uniri: „Prin jertfa unei familii, iubitoare de țară și de cruce, s-a așezat această Sfântă Cruce la granița de vest a României. În urmă cu 100 de ani, granița aceasta a fost trasată cu sângele feciorilor români care au luptat pentru unitatea neamului nostru românesc. Pentru cinstirea și jertfa lor, la 100 de ani de la Marea Unire și de la sfârșitul Primului Război Mondial, așezăm această cruce la margine de țară. Cred că toți frații noștri care vor trece prin acest punct de frontieră, înainte de a-și părăsi țara, se vor ruga lui Dumnezeu să-i ocrotească în călătoriile lor la mii de kilometri de aici. Dacă, la plecare, lăcrimează că nu știu când se vor mai întoarce în țară și la familiile lor, cred că, la intrare, când vor vedea această Sfântă Cruce, vor avea lacrimi de bucurie, mulțumind lui Dumnezeu pentru ocrotire. Dumnezeu să păzească țara noastră, de la o margine până la alta!”, a spus Mitropolitul Banatului.
Amplasată pe DN6, la punctul de frontieră Cenad, crucea are o înălțime de aproximativ 10 metri și amintește tuturor românilor care intră sau care părăsesc România că identitatea culturală și naţională românească sunt inseparabile de identitatea creştin-ortodoxă, mai ales că identitatea culturală românească a crescut şi s-a dezvoltat pe această temelie neclintită de vânturile istoriei. „România este țara crucilor. În nici o țară din lume nu se găsesc atâtea cruci semănate la răspântiile drumurilor și la intrările în localități. Aceasta înseamnă că neamul nostru este creștin, fiind cinstitor de Dumnezeu. Orice om care vine din străinătate și vizitează țara noastră să cunoască, privind această Sfântă Cruce, că intră într-o țară cu oameni creștini. Această cruce le va spune ce fel de oameni suntem și va sta mărturie că îi primim pe toți cei care vor veni cu gânduri bune cu brațele deschise, așa cum este Hristos cu brațele întinse pe această cruce”, a mai spus IPS Părinte Mitropolit Ioan.