Sfințire la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Nocrich

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 10 Septembrie 2023

Noua biserică a Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Nocrich, județul Sibiu, a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la hramul așezământului monahal.

Hramul mănăstirii sibiene a adus binecuvântare peste obștea maicilor, dar și peste credincioșii din Nocrich și din împrejurimi, veniți să participe la slujba de sfințire a noii biserici a așezământului monahal. Lăcașul a fost târnosit cu Sfântul și Marele Mir și cu agheasmă, iar la interior a fost sfințită masa Altarului și s-au binecuvântat lucrările efectuate la interior până în prezent. 

Soborul aflat sub protia Înaltprea­sfințitului Mitropolit Laurențiu a fost format din preoți și diaconi slujitori în lăcașuri de cult din Arhi­episcopia Sibiului, iar printre oas­peții de seamă s-a numărat și secretarul de stat pentru culte, Ciprian Olinici, informează Mitropolia Ardealului.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită la noul Altar sfințit al bisericii. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit celor prezenți despre marele praznic al Nașterii Maicii Domnului.

„Praznicul acesta ne arată cum, în chip minunat, a realizat Dumnezeu această lucrare: părinții Maicii Domnului, Ioachim și Ana, fiind bătrâni, s-au rugat lui Dumnezeu cu insistență să le dea lor binecuvântarea firească și să ridice ocara din partea celorlalți care considerau că ei sunt pedepsiți ca Dumnezeu să le întrerupă neamul. S-au rugat, dar în rugăciunea lor au făcut și o făgăduință, o făgăduință pe care și-au împlinit-o, când a rânduit Dumnezeu să se nască această ființă din care Hristos să Se întrupeze. (...) Maica Domnului are toate însușirile pe care noi ni le putem imagina pentru o ființă umană. Pe ea a învrednicit-o Dumnezeu să cuprindă în sine, să întruchipeze două lucruri contradictorii: să rămână fecioară și, totodată, să fie Născătoare de Dumnezeu”, a subliniat ierarhul. 

Înaltpreasfinția Sa a acordat duhovnicului Mănăstirii Nocrich, protosinghelul Teodor Popa, Ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” pentru clerici, iar maicii starețe, monahia Marina Matei, i-a oferit Ordinul „Anastasia Șaguna”. Au fost acordate diplome de cinstire credincioşilor care au ajutat la ridicarea bisericii, precum și obștii mănăstirii. Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din Nocrich a fost întemeiată în anul 1990, pe locul unui fost așezământ monahal distrus în secolul al XVIII-lea de generalul austriac Bukow. Lucrările de zidire a bisericii mari au început în anul 2004, iar în anul 2008 s-a oficiat prima Liturghie în acest lăcaș de cult.