Sfințirea Altarului de la demisolul Catedralei „Sfântul Sava” din Buzău

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 18 August 2020

Catedrala din centrul municipiului Buzău, aflată sub ocrotirea Sfântului Mucenic Sava de la Buzău și a Sfinților Martiri Brâncoveni, și-a serbat duminică, 16 august 2020, cel de-al doilea hram. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a târnosit Altarul de la demisolul locașului de cult. 

Altarul de la demisolul „Catedralei copiilor”, cum este cunoscut acest locaș în Buzău, a fost sfințit în urma împodobirii lui cu pictură, a dotării cu o nouă catapeteasmă, cu mobilier și cu obiectele liturgice necesare slujirii, precum și a refacerii Sfintei Mese. După slujba de târnosire, a urmat Sfânta Liturghie, săvârșită de chiriarhul locului, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi.

„Având o credință autentică în Hristos Domnul și o iubire sinceră față de patrie și neam, Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu s-a străduit, în cei 26 de ani de domnie, să evite războaiele și să asigure poporului un climat de pace și chiar de bunăstare. A considerat că este mai înțeleaptă calea diplomatică – desigur, foarte costisitoare – pentru a-și ocroti poporul de cotropire și de moarte. În același timp, a acordat o atenție deosebită culturii, învăță­mântului, artei și vieții bisericești”, a spus în cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Arhi­episcop Ciprian.

În semn de apreciere pentru sprijinul acordat la construirea și înfru­musețarea „Catedralei copiilor” din Buzău, dar și a altor biserici din județ, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oferit Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” lui Marcel Ciolacu – președintele Camerei Deputaților, lui Petre Emanoil Neagu – președintele Consiliului Județean Buzău, lui Constantin Toma – primarul municipiului Buzău, precum și altor binefăcători.

Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea Parcului „Sfinții Martiri Brâncoveni” din imediata vecinătate a Catedralei „Sfântul Sava”, destinat îndeosebi copiilor buzoieni, și cu vizionarea expoziției de fotografie istorică, amenajată în pasajul subteran de pe bulevardul Unirii.