Sfințirea apelor Bosforului de Bobotează la Constantinopol

Un articol de: Marius Nedelcu - 11 Ianuarie 2022

Cu strălucire patriarhală și fast liturgic, praznicul Botezului Domnului a fost sărbătorit și la Constantinopol (Istanbul, Turcia), se arată pe site-ul Patriarhiei Ecumenice, ec-patr.org.

Joi, 6 ianuarie, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu ierarhi ortodocși, în Biserica Patriarhală „Sfântul Mare Mucenic Gheor­ghe” din cartierul Fanar al Istanbulului. La final, Sanctitatea Sa Bartolomeu a oficiat în biserică rânduiala Sfințirii celei mari a apei de Bobotează.

Așa cum este tradiția, după acest moment a urmat procesiunea de la biserica patriarhală către apele Bosforului. În fruntea procesiunii s-a aflat Patriarhul Ecumenic, urmat de ierarhi, slujitori, oficiali­tățile invitate la acest eveniment și credincioși ortodocși.

Pe malul Cornului de Aur al Constantinopolului, Patriarhul Ecumenic a săvârșit din nou rânduiala sfințirii apelor și a aruncat în apele Bosforului Sfânta Cruce. Pentru recuperarea ei, în apă s-au aruncat 10 tineri. Crucea a fost adusă Sanctității Sale de către tânărul Victor Galip Yavuz, care a fost binecuvântat și a primit de la ierarh o cruciliță de aur pentru a o purta pe piept. Prin această slujbă de la apele Bosforului s-a sfințit întregul oraș, fosta capitală a Imperiului Bizantin.