Sfinţirea bisericii din Şanta - Mogoşeşti
Biserica „Sfinţii Ioachim şi Ana“ a Parohiei Şanta - Mogoşeşti, Protopopiatul 3 Iaşi, judeţul Iaşi, a fost sfinţită duminică, 16 octombrie 2016, de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul. Câteva sute de credincioşi au participat la acest eveniment ce a încununat munca părintelui Dumitru Cristinel Puiu, ajutat de ctitori şi binefăcători.
Credincioşii din mai multe părţi ale Moldovei au înfruntat duminică, 16 octombrie 2016, frigul şi ploaia pentru a participa la slujba Sfinţirii Bisericii „Sfinţii Ioachim şi Ana“ din satul Şanta, comuna Mogoşeşti, judeţul Iaşi. Locaşul de închinare, ce deserveşte un număr de 35 de familii, se află pe drumul judeţean 24 ce leagă Iaşul de Vaslui, la intersecţia ce duce spre Mănăstirea Hadâmbu. La orele dimineţii, soborul slujitorilor l-a întâmpinat pe Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Mai întâi a fost oficiată Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat. Predica Duminicii a 21-a după Rusalii a fost ţinută de părintele Mihail Roşu, protopop al Protopopiatului 3 Iaşi, care a mulţumit cu acest prilej tuturor pentru prezenţa la acest eveniment religios deosebit. PS Părinte Calinic Botoşăneanul a citit apoi o rugăciune de dezlegare, iar părintele Dumitru Cristinel Puiu de la Parohia „Sfântul Nicolae“ - Galata-Mogoşeşti, cel care a coordonat lucrările de construcţie, a citit hrisovul de sfinţire. În act este menţionat că locaşul de închinare din Şanta a început să fie construit din anul 2008, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, lucrările fiind finalizate în anul 2016, în timpul arhipăstoririi Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
„Îmi doresc ca lucrările să fie continuate“
În acelaşi timp, s-a amintit de credincioşii care au oferit din puţinul lor pentru edificarea locaşului. Pentru osteneala depusă, părintele Dumitru Cristinel Puiu a primit din partea Centrului eparhial Iaşi o distincţie de vrednicie, „ca semn al preţuirii, pentru râvna şi dărnicia arătată faţă de biserică“, iar celor ce au contribuit în mod semnificativ la ridicarea bisericii li s-au oferit diplome de onoare şi distincţii de vrednicie. A urmat slujba Sfinţirii, oficiată mai întâi de exterior, iar apoi la interior, după care toţi cei prezenţi au trecut prin Sfântul Altar pentru a se închina Sfintei Mese. „Mântuitorul Hristos şi Maica Domnului au lucrat ca să se ridice această sfântă biserică. Un rol deosebit îl are Preasfinţitul Părinte Episcop Calinic Botoşăneanul, căruia îi mulţumim din suflet. Toate realizările se datorează dragostei, jertfelniciei şi dărniciei credincioşilor din comunele învecinate. Între aceştia se evidenţiază domnul Gheorghe Stan şi familia Frangoi Rozica şi Constantin. A rânduit Dumnezeu două familii care au colectat fondurile necesare ridicării locaşului de închinare: Neculai şi Ioana Prisecaru, Constantin şi Margareta Borcan şi Costel Andrei. Îmi doresc ca lucrările să fie continuate, fiind nevoie de un gard împrejmuitor, de centrală termică şi de realizarea picturii“, a spus părintele paroh Dumitru Cristinel Puiu. Agapa frăţească prilejuită de sfinţirea bisericii din Şanta a fost organizată la Mănăstirea Hadâmbu prin bunăvoinţa arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul aşezării monahale.