Sfințirea bisericii Parohiei Alba din Târgoviște

Un articol de: Pr. Marian Puiescu - 24 Iunie 2024

Foarte mulți credincioși din fosta cetate de scaun munteană au participat duminică, 23 iunie, cu prilejul sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt, la slujba de sfințire a bisericii Parohiei Alba din Târgoviște, cu hramurile „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi”, după ample lucrări de reabilitare, restaurare și înfrumusețare.

Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii, înconjurat de un sobor de slujitori. 

Pr. dr. Ionuț Adrian Ghibanu, vicar eparhial, a citit Actul de sfințire a bisericii, apoi pr. Marius Traian Stan, protopop al Protoieriei Târgo­viște Sud, a rostit un cuvânt de bun-venit adresat ierarhului, iar pr. paroh Nicolae Pană a mulțumit Înalt­prea­sfinției Sale și tuturor celor implicați în reabilitarea bisericii.

Înaltpreasfinția Sa a exprimat, în cuvântul său, bucuria de a sfinți una dintre bisericile istorice, restaurată recent, din fosta cetate de scaun munteană, una dintre nestematele culturii, spiritualității și națiunii române, care datează din anul 1632 și care a fost ctitorită în timpul voievodului Matei Basarab, cel care a creat cultură, a zidit numeroase biserici, a inițiat tipărirea intensă de carte și a ajutat Ortodoxia în vremuri de restriște. 

Chiriarhul a subliniat că fiecare sfințire de biserică este, de fapt, o adevărată Cincizecime, o pogorâre a Duhului Sfânt asupra lăcașului de cult și asupra comunității căreia acesta îi aparține. 

Înaltpreasfinția Sa a acordat rangul de iconom stavrofor părintelui Nicolae Pană și părintelui Florin Antoniu Dincă, dar și Diploma mitropolitană de recunoștință lui Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, lui Daniel Cris­tian Stan, primarul municipiului Târgoviște, ing. Ion Folescu, ec. Mihai Stoicescu și pictorului-restaurator Constantin Ichim.

Au fost prezente, cu acest prilej, autorități naționale, județene și locale.

Biserica a fost restaurată între anii 2021 și 2024, la inițiativa Înalt­preasfințitului Părinte Nifon, prin străduința preotului paroh Nicolae Pană și a preotului Florin Antoniu Dincă, cu fonduri oferite de Arhi­episcopia Târgo­viștei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Dâm­bo­vița, Consiliul Local al Municipiului Târgoviște, precum și de alți donatori.