Sfințirea bisericii Parohiei Ruginești I din județul Vrancea

Un articol de: Pr. Dragoș Mihai Olteanu - 23 Mai 2018

În ziua de prăznuire a Sfinților Împărați Constantin și Elena, sute de credincioși au participat la hramul Parohiei Ruginești I, județul Vrancea. Bucuria sărbătorii a fost sporită de prezența IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a sfințit biserica parohială și, apoi, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat și noua clopotniță a bisericii. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Dorin Cristea a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Vărsătura, Protoieria Focșani I. La final, preotul paroh Ioan Necula a primit rangul onorific de iconom.

În cuvântul de învățătură, IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian a arătat că Împăratul Constantin cel Mare, prin Edictul de la Mediolanum din anul 313, „a făcut enorm de mult pentru Biserică, pentru că i-a dat libertatea de manifestare a credinței fără a mai trăi teama de persecuții, așa cum s-a întâmplat în primele trei secole. De aceea, Sfinții Părinți i-au asemănat pe Constantin și pe mama sa, Elena, cu Apostolii. Ea era o creștină foarte evlavioasă, pe care Hristos Domnul a învrednicit-o, în anul 326, să-I descopere Sfânta Cruce la Ierusalim”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

Biserica din Ruginești a fost ridicată între anii 2000 și 2005, cu sprijinul autorităților locale și al unor binefăcători. În perioada 2009-2018, prin strădania actualului paroh, s-a construit o nouă clopotniță. Sfântul locaș a fost împodobit cu pictură și dotat cu mobilier din lemn de stejar și cu obiectele liturgice necesare, iar Sfânta Masă a fost refăcută din marmură.