Sfințirea bisericii Parohiei „Sfânta Maria” din Sydney

Un articol de: Ziarul Lumina - 21 August 2018

Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, a sfințit duminică, 19 august 2018, pictura bisericii primei parohii ortodoxe româneşti din Sydney, Australia, informează basilica.ro. Cu această ocazie, biserica a primit ca al doilea ocrotitor pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

În această zi, ierarhul a săvârșit și Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură. La final a oferit distincții ctitorilor și binefăcătorilor acestei parohii istorice de pe tărâm australian.

Parohia ortodoxă românească „Sfânta Maria” a fost înființată în anul 1973, fiind dintru început sub jurisdicția Patriarhiei Române. Doi ani mai târziu, în 1975, preotul paroh Gabriel Popescu a început slujirea în spații închiriate, ca mai apoi, în 1977, să fie achiziţionată o biserică de lemn metodistă cu o sală socială, pe locul căreia a construit actualul locaş de cult.

În anul 1982 a fost realizat pronaosul bisericii, în anii 1985-1987 a fost refăcut naosul bisericii, iar în 1998 turla bisericii, fiind prima biserică românească din Australia construită în stilul arhitecturii tradițio­nale românești.

Sub îndrumarea ierarhului locului, în anii 2012-2018 au fost realizate numeroase lucrări de reparaţie, restaurare şi modernizare.