Sfinţirea bustului lui George Tofan în satul său natal, Bilca
Vineri, 23 noiembrie 2018, în localitatea Bilca, judeţul Suceava, a avut loc dezvelirea şi sfinţirea bustului lui George Tofan, fiu al satului Bilca, pedagog, publicist şi participant al unirii Bucovinei cu România.
Această acţiune a făcut parte din seria de manifestări culturale dedicate lui George Tofan şi Centenarului Unirii Bucovinei cu ţara, organizate de Primăria şi Consiliul Local al comunei Bilca, alături de Şcoala Gimnazială „George Tofan” din Bilca, parohiile din Bilca şi un grup de iniţiativă al tinerilor din localitate şi a avut loc în preajma aniversării zilei de naştere a lui George Tofan (5 noiembrie 1880) şi la un an de la inaugurarea şi sfinţirea Şcolii Gimnaziale „George Tofan. La eveniment au fost prezenţi oaspeţi de la Cernăuţi, oficiali judeţeni, inspectori şcolari, membri ai Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina. Ceremonia dezvelirii şi sfinţirii bustului lui George Tofan a fost precedată de cuvintele de „Bun venit” adresate oaspeţilor de către Costică Negru, directorul şcolii, şi de Zaharie Rusu, primarul comunei Bilca, după care s-au adresat celor prezenţi oficialităţile judeţene, iar cuvinte elogioase despre George Tofan au prezentat poetul Vasile Tărâţeanu de la Cernăuţi, precum şi Mircea Irimescu, fondator al Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina.
Realizarea bustului lui George Tofan a fost posibilă datorită Primăriei şi Consiliului Local Bilca şi a fost executată de sculptorul Simion Asandei din Comăneşti, judeţul Bacău. Slujba de sfinţire a bustului a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele Gheorghe Calancea de la parohia Bilca 1. La finalul slujbei de sfinţire, părintele Gheorghe Calancea l-a evocat pe George Tofan, o personalitate marcantă a Bucovinei. „Cu un spirit receptiv la modernitate, pedagog devotat, om politic, poet şi publicist, fiu al satului nostru în care şcoala îi poartă numele, George Tofan rămâne un model pentru generaţiile de astăzi. La ceas de Centenar al Unirii Bucovinei cu ţara, se cuvine ca modelul intelectual şi creator în cultura românească interbelică al lui George Tofan să fie amintit noilor generaţii, comunităţii locale şi bucovinenilor”, a mai spus părintele paroh Gheorghe Calancea.